Marcel Ciolacu, despre noile măsuri luate până la 1 iunie: „Este posibil ca inflația să mai scadă”

Elena Avramescu 16.05.2022, 10:33
Marcel Ciolacu, despre noile măsuri luate până la 1 iunie: „Este posibil ca inflația să mai scadă”

Marcel Ciolacu a vorbit cu mai mulți reporteri în decursul acestei dimineți, spunând că 42% din inflație se datorează prețului la Energie. În plus, liderul PSD a mai adăugat că vor fi luate unele măsuri până la 1 iunie, că va exista o reașezare a impozitelor, dar că asta nu înseamnă că vor crește taxele.

Ce măsuri va lua Marcel Ciolacu până la 1 iunie

„Dacă Ministerul Energiei închide capitolul cu compensările este posibil ca inflația să mai scadă. Este record în toată Europa. (…) Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebui să le prezentăm până în 1 iunie. Viitorul buget de stat să îl construim cu măsurile luate de la 1 iunie, cu efect de la 1 ianuarie. La prețurile de la Energie ar fi trebui luate imediat. Vedem că încă 42% din inflație se datorează prețului la Energie. Trebuie făcută o analiză foarte clară până la 1 iunie” a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Atunci când a fost întrebat dacă vor exista măriri de taxe și impozite, Ciolacu a declarat: „S-a îmbunătățit colectarea și noul șef al ANAF-ului și-a luat o perspectivă bună în acest moment. Există și o redimensinare și o reașezare a impozitelor astfel încât să fie o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele”.

Marcel Ciolacu doreste cresterea tuturor veniturilor din Romania
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu vrea introducerea impozitului progresiv

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive, împreună cu un sistem de deductibilități.

Liderul PSD a ținut să mai spună că susţine în continuare impozitul progresiv, adăugând că se vor face deductibilităţile necesare.

”În momentul în care introduci impozitul progresiv, vă dau un exemplu, numai în zona de sănătate, este asigurarea de sănătate, asigurările pe viaţă, să fie deductibile, astfel încât să nu fie impozitat acel venit. Mai mult, la asigurările de sănătate, de viaţă, avem o sumă care se duce la Pilonul III. Mai mult, avem şi o economie datorită acestor asigurări, la Casa de Asigurări, la bugetul de stat, către serviciile private de sănătate”, a mai spusCiolacu, menționând că ”ori întrăm într-o logică aşa cum e în toată lumea, în toate statele dezvoltate, ori încercăm să ne minţim în continuare, cu această cotă unică care nu mai este unică de fapt”.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că dobânzile sunt în creştere şi este o perioadă în toată lumea de mărire a acestora. El crede că ne vom îndrepta spre impozite mai mari, România fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa impozitelor raportate la PIB.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...