Manifest de disperare. Industria ospitalităţii este aproape în colaps și joacă ultima carte

Ioana Constantin 18.03.2021, 10:06
Manifest de disperare. Industria ospitalităţii este aproape în colaps și joacă ultima carte

Industria ospitalităţii este aproape în colaps. Strigăt de disperare după ce industria ospitalităţii a ajuns la limită iar daca autorităţile nu vin cu măsuri concrete, anul 2021 ar putea fi la fel dezastruos ca si cel care s-a încheiat. Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie de sprijin urgent pentru a putea supraviețui și pentru a putea derula un plan de recuperare .

Industria ospitalităţii este aproape în colaps

În acest sens, reprezentanţii Asociatiei Patronale Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Beach Barurilor, Cluburilor, Saloanelor de Evenimente si Activitatilor conexe Industriei Ospitalitatii , RESTO, s-au întâlnit ieri cu prefectul judeţului Constanţa, Silviu COSA dar şi cu reprzentanti ai DSP, DSV, IPJ, Jandarmeriei, I.S.U., ANPC, DSVSA, ANAF, ITM si ABADL.

Am solicitat Prefectului Constanței să transmită către guvernul României mesajul nostrum prin care cerem decuplarea sectorului HORECA de la rata de incidență de 3/1000 și am venit cu propuneri și soluții – atât pentru posibilitatea derularii de evenimente cu obligația testarii rapide sau a prezentării unui test covid negativ, cât și propunerea de a analiza un scenariu în care preferam să fim restricționați total din activitate o lună, ca apoi să putem funcționa trei luni, cu o ciclicitate care să ne asigure supraviețuirea afacerilor și un management mai bun în domeniul HORECA, a declarat Egevit ASLAN, Președinte RESTO.

Consider că cel mai mare pas obținut de noi în intalnirea de astăzi îl constituie acceptarea propunerii noastre, de constituire de Grupuri mixte de lucru, în care reprezentanții RESTO să lucreze împreună cu reprezentanții instituțiilor menționate, în vederea organizării de Întâlniri prealabile de informare și Prevenție și pentru a lucra la clarificarea unor aspecte legislative insuficient reglementate și care nu pot fi efectiv aplicate sau care generează probleme majore în activitatea noastră, a spus și Corina Martin, Președinte de onoare RESTO.

Industria ospitalitatii este aproape in colaps
Industria ospitalitatii este aproape in colaps

Reprezentanţii RESTO au ridicat și problema sezonului estival care se apropie cu paşi repezi şi despre care nimeni nu ştie cum va decurge. Şi din păcate nici speranţe de mai bine nu sunt, autorităţile fiind extrem de reticiente în acest sens. Asta în condiţiile în care ţări ca Grecia sau Turcia, au anunţat deja măsuri clare, unele dintre ele extrem de relaxate pentru turiștii străini care le vizitează ţara. Turcia ia în calcul eliminarea obligativităţii prezentării unui test Covid negativ la graniţă, iar hotelierii greci sunt gata să suporte o parte din prețul testului.

Am ridicat și problema organizării și pregătirii Sezonului Litoral 2021, dar pe această temă nu am primit încă semnale pozitive, din păcate, deși am semnalat strategiile lansate deja de Grecia sși Turcia, pentru atragerea de turiști străini și pentru susținerea Sezonului estival național. Înțelegem prioritatea ce se alocă acum, pe siguranța și protejarea sănătatii, dar vom insista pentru a incepe să lucram la o Strategie de pregătire a Sezonului Litoral ș de promovare a Litoralului ca “Destinație sigura/Safe Destination”, a mai spus Corina Martin.

Reprezentanții RESTO susţin că nu există un dialog comun și coerent cu autorităţile guvernamentale. Asta în conditiile în care măsurile de suport întârzie să apară, iar taxele de autorizare de la primarii sau taxele de chirie pentru plaje trebuie deja achitate acum și sunt calculate la valori pentru un an de activitate, deși operatorii HORECA funcționează cu restricții majore sau nu pot funcționa.

Mai mult decat atât, aceştia susţin că ANAF a demarat deja acțiuni vaste de poprire și executare, iar băncile nu creditează sectorul HORECA. În acest sens reprezentanții RESTO consideră că este imperios necesar organizarea unor grupuri comune de lucru, în care să fie prezentate propunerile și solutii viabile, prin intermediul cărora să fie susţinute afacerile și industria locala HORECA, amenințată de insolvențe și falimente.

La finalul întâlnirii, reprezentanții RESTO au înmanat reprezentanților fiecărei instituții Manifestul RESTO, în care este prezenată situația gravă prin care trece sectorul HORECA, precum și propunerile și solicitările venite din partea asociaţiei.

MANIFEST RESTO

HORECA poate funcționa! Lăsați industria să reia activitatea, reluarea vieții economice este esențială! Industria HORECA trebuie decuplată de la incidența de 3/1000, în baza următoarelor argumente, din următoarele argumente:

1. Nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată o un exemplu elocvent, actual. Din 25 ianuarie, de când restaurantele pot funcționa la interior, nu s-a înregistrat nicio creștere a cazurilor. Din contră și, din păcate, conform celei mai recente analize INSP, în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat creșteri considerabile ale cazurilor de infectare în rândul copiilor, în urma începerii școlilor din 8 februarie. Se observă că ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârsta 0-19 de ani, cu peste la 60%, versus celelalte grupe de vârstă, unde nu s-au înregistrat creșteri. Întreg studiul este disponibil în anexa acestui memoriu.
2. Reglementările sunt respectate la nivel național de către toți operatorii
3. Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate.
4. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă. Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant. Propunem o soluție care să dea posibilitatea funcționării fără restricții a restaurantelor și spațiilor de evenimente private și culturale, în următoarele situații:

– 1. Prezentarea unui certificat de vaccinare
– 2. Testare PCR sau test rapid cu 48 de h înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte
– 3. Testare rapidă la intrarea în incinte.

Propunem analizarea unui scenariu în care preferăm să fim restrictionaţi total din activitate pentru o lună, ca apoi să putem funcţiona trei luni, cu o ciclicitate care să ne asigure supravieţuirea afacerilor şi un management mai bun în domeniul HORECA. Cu un sprijin adecvat, turismul și ospitalitatea pot fi unul dintre cele mai eficiente motoare pentru a asigura o dezvoltare durabilă în 2021, pentru Constanța.

ASOCIAȚIA PATRONALĂ RESTO

Industria ospitalitatii este aproape in colaps
Industria ospitalitatii este aproape in colaps
Urmăriți Impact.ro și pe