Mâncare de varză dulce cu costiță afumată, un preparat consistent, sățios potrivit în zilele reci de toamnă-iarnă. Cred că este una dintre cele mai simple mâncăruri pe care oricine poate să o prepare.
Combinația dintre varză și afumătură este excepțională, ingredientele necesare pentru această rețetă sunt din cele obișnuite dar unele pot fi înlocuite în funcție de gusturi: varza dulce, proaspătă se poate înlocui cu varza murată, costița afumată poate fi înlocuită cu ciolan afumat de porc, bacon, cârnați afumați, pulpe de rață confiate, carne de vită sau carne de porc proaspătă, sucul de roșii poate fi înlocuit fie de roșii proaspete pasate, fie de pastă de tomate.
Dacă doriți să preparați o mâncare de varză de post sau vegană, doar scoateți carnea din rețetă. Mâncarea de varză cu afumătură se poate prepara fie la cuptor, în vas termorezistent, fie pe aragaz într-o oală încăpătoare.
Vezi și Varză dulce călită. Ingredientul care transformă complet reţeta, toţi te vor lăuda
1. Varza se spală și se taie fideluță, apoi se pune într-un bol și se sărează. Se lasă 10 minute până se înmoaie puțin.
2. Ceapa se curăță și se taie jullien. Ardeiul kapia se curăță de semințe și se taie fâșii.
3. Într-o oală încăpătoare, se pun legumele la înăbușit cu o lingură de ulei.
4. După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă coastele de porc și șunca tăiată cubulețe.
5. Carnea se lasă 10 minute la prăjit.
6. În oală se adaugă varza și se completează cu o cană apă. Varza conține apă și scade în volum la gătit. Oala se acoperă parțial cu un capac.
7. După ce varza și carnea au fiert, se pune sucul de roșii și se amestecă bine. Se acoperă din nou cu capacul pentru 20 de minute. Dacă vrei ca mâncarea să fie mai zemoasă, acum se adaugă încă puțină apă.
8. Se gustă de sare, atât carnea este sărată cât și varza care a fost frecată cu sare. Deci, atenție la cantitatea de sare!
9. Când este aproape gata, se adaugă ierburile aromatice și piperul. Se mai lasă sub capac, la fiert încă 10 minute.
Varza cu costiță afumată se servește fierbinte cu mămăliguță și ceapă roșie.
Bucură-te de o masă copioasă și gustoasă împreună cu toți cei dragi din familie, care sigur nu vor refuza un ospăț tradițional românesc!
Vezi și Rețetă varză dulce cu cârnați afumați. Este atât de bună, încât o să te lingi pe degete
Să vă fie cu folos!