Mâna dreaptă a lui Volodimir Zelenski, cercetat într-un caz de fraudă. Ce acuzatii grave i se aduc după ce l-a ajutat să devină președinte

Mihnea Tălău 01.02.2023, 14:57
Mâna dreaptă a lui Volodimir Zelenski, cercetat într-un caz de fraudă. Ce acuzatii grave i se aduc după ce l-a ajutat să devină președinte

Forțele de ordine ucrainene au efectuat miercuri o perchiziție la locuința oligarhului Igor Kolomoiski, un miliardar care l-a ajutat pe Volodimir Zelenski să devină președintele Ucrainei, dar sancționat de SUA și căruia i s-ar fi retras și cetățenia ucraineană.

Acuzații grave pentru ”mâna dreaptă” a lui Zelenski

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Biroul de Securitate Economică al Ucrainei au fost la casa lui Kolomoiski din orașul Dnipro, situat în centrul-estul țării, în dimineața zilei de 1 februarie, potrivit Ukrainska Pravda. Postul de presă a adăugat că oligarhul ar fi acuzat de sustragere de la plățile vamale în „sume enorme” și de deturnare de produse petroliere în valoare de 1 milion de dolari.

Anterior, în octombrie 2022, Kolomoiski s-a aflat la biroul din Kiev al Biroului Național Anticorupție din Ucraina pentru a fi interogat.

Oligarhul Igor Kolomoiski, considerat cândva cel mai puternic om de afaceri din țară, ar fi fost deposedat, în vara anului trecut, de cetățenia ucraineană, potrivit presei de la Kiev.

Cine este Igor Kolomoiski

Igor Kolomoiski

Analistului politic Sergi Gerasimchuk, de la organizația neguvernamentală Strategic and Security Studies Group, a explicat cine este cu adevărat Igor Kolomoiski, scrie evz.ro.

Igor Kolomoiski este foarte cunoscut în Ucraina și dincolo de faptul că este om de afaceri activ în politica Ucrainei a avut grijă să-și pună ouăle în diferite coșuri. El este adesea menționat ca fiind unu dintre suporterii cheie ai lui Volodimir Zelenski în drumul acestuia spre funcția de președinte.

Într-adevăr canalul tv „1+1”, care aparține lui Igor Kolomoiski, a fost promotorul cheie al candidatului Zelenski. Nu numai că a difuzat numeroase emisiuni TV cu participarea lui Zelenski în timpul campaniei prezidențiale, dar a fost folosit și pentru a-l critica pe adversarul principal de atunci, președintele în exercițiu Petro Poroșenko.

Cu toate acestea, influența lui Kolomoiski asupra președintelui Zelenski este supraestimată. Mulți au crezut că după alegeri Kolomoyskyi va primi avantaje și sprijin din partea cabinetului președintelui. Dar cazul „Privatbank” a fost o hârtie de turnesol care a dovedit că acest lucru nu este adevărat. Banca, care a aparținut inițial lui Kolomoisky și partenerilor săi, a fost naționalizată în timpul mandatului lui Poroșenko, sub pretextul a numeroase nereguli financiare. Kolomoisky s-ar fi așteptat ca, după ce Zelenski devine președinte, să aibă șanse mari să-și recapete banca. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși președintele avea suficientă putere să o facă”, a declarat analistul.

Arsen Avakov, cel mai longeviv ministru de interne al Ucrainei, care a demisionat în 2021 după ce și-a câștigat o reputație controversată pe fondul mai multor scandaluri, dintre care unele legate de corupție, a declarat pentru Ukrainska Pravda că forțele de ordine au efectuat, de asemenea, un raid la domiciliul său în aceeași zi.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...