Mama ministrului Eduard Novak, postări cu harta Ungariei Mari pe facebook. Mesajul pentru Klaus Iohannis. ”De asta trăiești în Transilvania”

Iancu Andreea 02.08.2021, 20:38
Mama ministrului Eduard Novak, postări cu harta Ungariei Mari pe facebook. Mesajul pentru Klaus Iohannis. ”De asta trăiești în Transilvania”

Margit Novak, mama ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a făcut o serie de postări pe facebook, în care a distribuit harta Ungariei Mari. Totodată, pe rețeaua de socializare, Margit Novak a împărtășit inclusiv un mesaj adresat președintelui Klaus Iohannis, prin care oficialul român este atacat dur. Cum a fost posibilă o astfel de situație se întreabă mulți. Pare că mama oficialului român se numără printre militanții autonomiei maghiarilor din Ținutul Secuiesc.

Mama ministrului Eduard Novak, postări cu harta Ungariei Mari pe facebook

Puțini s-ar fi așteptat ca mama ministrului Eduard Novak să distribuie postări cu harta Ungariei Mari, pe pagina sa de facebook. Margit Novak a preluat în ultima vreme, pe contul său de socializare, mai multe postări printre care și una în care harta Ungariei include și zona Transilvaniei. Totodată, printre postările mamei oficialului român se numără și un mesaj dur la adresa președintelui Klaus Iohannis, din cadrul unei petiții pentru Ținutul Secuiesc.

Postarea distribuită de Margit Novak pe data de 12 iulie este, de fapt, o preluare pe contul său a unei postări despre bogățiile care se află în ținuturile care aparțin de Ungaria. Ilustrația mesajului este însă cea care a ridicat semne de întrebare, harta statului ungar fiind una extinsă, în care apare inclusiv Transilvania noastră.

Mama ministrului Eduard Novak, postări cu harta Ungariei Mari pe facebook
Postarea mamei ministrului Novak
foto – captură Facebook

Atac dur la adresa președintelui Iohannis, în mesajul distribuit de mama ministrului

Pe de altă parte, în urmă cu mai multe luni, Margit Novak a distribuit și un mesaj neașteptat, legat de o inițiativă a Consiliului Naţional Secuiesc (CNS). Prin intermediul acestuia s-au strâns aproximativ un milion de semnături pentru obținerea protecției Uniunii Europene pentru regiunile naționale, după cum declara la data de 7 mai 2020, pentru postul public ungar de televiziune M1 coordonatorul campaniei, Laszlo Pesty, citat de agenţia de presă MTI de la Budapesta. Consiliul Național Secuiesc reprezintă o organizație politică din România care pretinde că reprezintă interesele secuilor din țara noastră.

Textul distribuit de mama ministrului Novak cuprinde un mesaj adresat de un utilizator de Facebook către președintele României, în care Klaus Iohannis este atacat dur. Postarea preluată de Margit Novak pe contul ei de Facebook, la data de 30 aprilie 2020, cuprinde mai multe atacuri la adresa președintelui și îi invită pe maghiari să semneze o petiție pe site-ul irdala.hu pentru a sprijini autonomia Ținutului Secuiesc și inițiativele secesioniste maghiare privind teritorii din România.

Bună ziua, domnule Klaus Werner!
Trăiești în România astăzi pentru că în 1224 regele András al Ungariei a dat autonomie strămoșilor săi germani din Transilvania!, se arată încă de la debutul textului, semnat de un utilizator de Facebook, numit Gere László.