EXCLUSIV

Mamă la doar 12 ani în urma unei nunți aranjate. Gelu Duminică: „Faptul că o instanță spune că nu are ce să facă, asta ne situează în România”

Gabriela del Pupo 08.07.2022, 12:05
Mamă la doar 12 ani în urma unei nunți aranjate. Gelu Duminică: „Faptul că o instanță spune că nu are ce să facă, asta ne situează în România”

O instanță din Avrig, Sibiu, a decis să dea o sentință prin care confirmă încetarea urmăririi penale în cazului unui băiat care, în urma unui legământ făcut într-o comunitate de etnici romi, a lăsat însărcinată o  fată de doar 12 ani. Cele două familii au decis să unească o fată de 11 ani cu un băiat de 17 ani iar în urma acestei ceremonii nerecunoscută legal, fata să trăiască la familia tânărului. După doar un an, când fata a rămas însărcinată, s-au sesizat și organele abilitate. Impact.ro a stat de vorbă cu Gelu Duminică pentru a afla ce presupune o astfel de „nuntă” și de ce părinții și-au expus fiica.

„Este barbar, este o tâmpenie care încă este întreținută de 2% dintre comunitățile conservatoare”

În schimbul înțelegerii dintre cele două familii părinții fetei au primit un pahar de aur în valoare de 100.000 de euro. De asemenea la proces familiile au adus în apărarea lor și mai mulți martori care au certificat că tinerii se înțeleg bine și că rolul tatălui în creșterea copilului este esențial. Totul a început în 2017 pentru ca în 2018 pe când fata avea doar 12 ani să nască un copil. La doi ani de la așa zisa nuntă poliția a deschis cazul, iar în vara aceasta a venit și decizia instanței.

„Este barbar, este o tâmpenie care încă este întreținută de 2% dintre comunitățile conservatoare. Efectiv 2% sunt conform tuturor studiilor, însă sunt foarte vizibili. În principiu, când se întâmplă ceea ce se numește căsătorie, de fapt nu este căsătorie, este o promisiune, teoretic fata este dată în interiorul familiei părintelui băiatului pentru a se obișnui cu familia respectivă. În principiu, ei nu au voie să aibă contact intim, în principiu. Asta exista cu 150 de ani în urmă, faptul că încă mai avem și acum se numește develoment delay, este un termen în sociologie, întârziere de dezvoltare. Se întâmplă în comunitățile închise, religioase, etnice și așa mai departe.

În practică se întâmplă și se întâmplă și lucruri mult mai grave, de genul deflorare de față cu părintele și așa mai departe. O întreagă nebunie, barbarie. Acum faptul că părinții sunt oripilați, haideți să fin serioși, e o practică ce ar trebui să beneficieze de reacția legii și a instituțiilor. Aici toate drepturile copilului sunt încălcate, absolut toate.” spune Gelu Duminică.

Cum a motivat instanța decizia luată?

În ordonanţa de renunţare la urmărirea penală instanța spune că fata nu este expusă unor tratamente care ar justifica pedepsirea părinților sau a băiatului care avea 17 ani la momentul nunții. De asemenea instanța a considerat că, deși avea doar 11 ani la momentul legământului, fata ar fi consimțit să întrețină relații intime cu adolescentul.

„Se identifică o stare de pericol redus pentru relaţiile sociale referitoare la libertatea sexuală a minorei, inexistenţa unor situaţii traumatizante pentru aceasta şi nici identificarea unor factori suplimentari de risc pentru persoana vătămată, care a consimţit şi asumat relaţiile de natura sexuală avute cu suspectul pe parcursul relaţiei de concubinaj”. Instanța a mai ținut cont și de procuror care a certificat pentru „poziţia persoanei vătămate care nu se consideră victima unei infracţiuni, şi nici nu doreşte să se constituie parte civilă în procesul penal”, conform adevarul.ro.

Sociologul Gelu Duminică spune că erau suficiente argumente legale pentru ca părinții, dar și tânărul, să răspundă penal pentru această situație în care i-a fost răpită copilăria fetei.

„Faptul că o instanță spune că nu are ce să facă, asta ne situează în România. Drepturile copilului unde sunt aici? Dar părinții care sunt tutorii legali, nu cumva au încălcat drepturile copilului? Doi, orice act întreținut cu un minor, chiar dacă băiatul este minor, după 16 ani are responsabilitate în fața legii, trebuie pedepsit ca atare. Nu ai ce consimțământ să dai la 11-12 ani, ăla se numește viol.

Părinții sunt duși cu capul, dacă în anul 2022 tu mai ai practici de genul acesta înseamnă că nu ai înțeles pe ce lume trăiești, însă societatea și instituțiile care ar trebui să vegheze asupra drepturilor copilului în cazul de față spun că nu se bagă.

Avem Direcția de Protecție a Copilului, Direcția de Asistență Socială, atâtea instituții care ar trebui să vegheze asupra dreptului copilului.”

În mod normal statul ar trebui să prevină prin campanii astfel de situații mai ales că există informații suficiente în privința comunităților unde încă se mai întâlnesc astfel de practici.

„Sunt două comunități în care se întâmplă astfel de practici, comunitatea de romi conservatori și comunitatea de turci de la noi din România. Care sunt reacțiile statului, care sunt campaniile?” a concluzionat Gelu Duminică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...