Mama fetiţei de 5 ani cu hepatită misterioasă este evaluată pentru un posibil transplant de ficat

Elena Avramescu 29.04.2022, 08:56
Mama fetiţei de 5 ani cu hepatită misterioasă este evaluată pentru un posibil transplant de ficat

Mama fetiţei de 5 ani cu hepatită de cauză necunoscută este evaluată la Spitalul Fundeni din Capitală de către echipa profesorului Braşoveanu, pentru un eventual transplant de ficat. Sunt șanse mari să fie vorba despre boala Wilson, care nu se asimilează cuprul la nivelul ficatului, se depune în sistemul nervos central, însă dacă apare un donator cadaveric operaţia va fi de urgenţă, a declarat medicul.

Fetița de 5 ani cu hepatită misterioasă are șanse să primească transplant de ficat

Se pare că ultimul transplant de ficat de la donator adult viu la copil a fost făcut în Moldova acum câţiva ani.

Prof. Dr. Vlad Braşoveanu a spus că mama fetiţei de 5 ani, care se află internată la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu diagnosticul de hepatită de cauză necunoscută, este evaluată de medici la unitatea sanitară pentru posibilitatea unui transplant de ficat.

Medicul este de părere că cel mai probabil copilul are boala Wilson, fiind o afecţiune în care este vorba despre un deficit enzimal la nivelul ficatului, fapt care duce la asimilarea cuprului la nivelul sistemului nervos central, o afecţiune gravă care poate provoca invaliditate sau deces.

„Mama este tânără, are 26 de ani, probabil că cea mai bună compatibilitate este cu mama, sigur în eventualitatea în care nu apare un donator cadaveric tânăr de la care s-ar putea împărţi ficatul şi să folosim lobul stâng pentru fetiţă, dacă apare un 0 sau un A2, un donator cadaveric tânăr, sub 40 de ani, atunci ne punem problema unui split in vivo sau ex vivo, vom vedea, dacă nu, atunci singura soluţie este transplantul de la donator viu, de la mamă, se va face o tomografie computerizată ca să vedem variantele anatomice, aspectul ficatului şi, în principiu, având în vedere că este un copil de 5 ani i-ar ajunge lobul stâng.

Se fac şi alte analize mai amănunţite, grupul sangvin, probe de coagulare, alte analize specifice care se fac în transplantul hepatic, de la donator viu sau de la donator cadaveric şi de asemenea este foarte important evaluarea fetiţei, se pare că este o boală Wilson şi atunci trebuie să facem toate consulturile, neurologic, de anestezie şi terapie intensivă, şi să stabilim concret ziua intervenţiei chirurgicale.

În mod normal transplantul hepatic de la donator viu este o operaţie programată şi trebuie să alegem ziua în funcţie de investigaţiile care s-au făcut şi care mai sunt de făcut, dacă apare un donator cadaveric, este posibil oricând, deci o împărţire a ficatului cu folosirea lobului stâng pentru fetiţă atunci operaţia va fi de urgenţă.

Am vorbit cu medicul care se ocupă de fetiţă la Grigore Alexandrescu , se pare că este o boală Wilson dar nu vă pot spune 100% pentru că cred că la un moment dat s-a vehiculat şi ideea că poate fi o hepatită de cauză neprecizată, acum se face vâlvă cu această hepatită”, a explicat medicul, potrivit g4media.ro.

Fetita de 5 ani cu hepatita misterioasa are sanse sa primeasca transplant de ficat
Fetita in spital

Profesorul Vlad Braşoveanu de la Spitalul Fundeni a ținut să explice afecţiunea extrem de gravă, în care este vorba despre un deficit enzimal la nivelul ficatului unde nu se asimilează cuprul. Se pare că afecţiunea are potenţial letal sau de invaliditate.

„Este un deficit enzimal la nivelul ficatului unde nu se asimilează cuprul, fiind acest deficit enzimal cuprul se depune în sistemul nervos central şi de aceea apare indicaţie de transplant hepatic, pentru că altfel dereglările la nivelul sistemului nervos central sunt foarte evolutive şi boala este progresivă care poate duce şi la invaliditate şi chiar la exitus în scurt timp”, a spus acesta.

Echipa medicului Braşoveanu se ocupă odată cu acest caz de o situaţie deosebită din cauza vârstei copilului. Ultimul transplant similar a fost făcut în urmă cu mai mulți ani în Moldova, iar evoluţia copilului care a făcut transplantul a fost bună.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...