Mall-urile lui Ceaușescu. Ce s-a ales de magazinele faimoase de dinainte de 1989

Rădulescu Valentin 14.08.2020, 15:44
Mall-urile lui Ceaușescu. Ce s-a ales de magazinele faimoase de dinainte de 1989

Chiar dacă a fost o perioadă cu multe restricții, pe vremea comunismului existau multe magazine cu tentă de mall. Acestea se aflau Capitală și erau apreciate de mii de bucureșteni. Cum arătau mall-urile pe vremea lui Nicolae Ceaușescu?

Mall-urile pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Cei care au trăit pe vremea lui Ceaușescu probabil mai țin și acum minte vechile mall-uri, precum: Bucur Obor, București, Cocor și Junior. Acestea erau la aceea vreme unele din magazinele de referință a Capitalei de acum 25 de ani. În prezent acestea au fost puse în umbră după mall-urile moderne apărute după 89. Majoritatea acestora se află în jurul kilometrului zero al Capitalei. iar cei care au știut să le gestioneze au reușit să atragă chiriași și firme de prestigiu. Între timp, altele ar fi putut să fi fost falimentate.

Victoria este unul dintre magazinele care atrăgea foarte mult oameni, iar în prezent încă se chinuie să își păstreze identitatea. ”50 de magazine într-unul singur”, era sloganul comunist al magazinul situat la intersecțiile dintre Calea Victoriei și strada Lipscani. Acesta deține în spate o istorie de 100 de ani și este considerat primul magazin universal din România.

Mall-urile lui Ceaușescu. Ce s-a ales de magazinele faimoase de dinainte de 1989
Mall-urile lui Ceaușescu. Ce s-a ales de magazinele faimoase de dinainte de 1989

Cum arătau magazinele la aceea vreme?

Magazinele în perioada comunistă nu era nici pe departe atât de dotate ca cele din ziua de astăzi. Acestea nu aveau mâncare tip fast-food și nici locuri pentru relaxare, dar totuși aveau ceea ce căutai. De exemplu, magazinul Victoria a fost prevăzut cu o scară rulantă, iar la fiecare etaj avea raioane de profil, precum: țesături, articole pentru copii, articole pentru femei, articole pentru bărbați, uz casnic, etc. Magazinul este păstrat în mare parte și în zilele noastre.

Magazinul Unirea avea și o tentă de mall, fiind construit în 1976, a fost extins până la sfârșitul anilor 80. Asta pentru a acoperi și laturile dinspre bulevardul Unirii și Calea Călărași. Acesta are o suprafață de 80.000 metri pătrați și oferă multe spații de închiriere din zona centrală. De asemenea, în anul 200, magazinul a început să beneficieze și de o parcare supraterană. Mall-urile de pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu erau apreciate și vizitate de multă lume în fiecare zi.

Urmăriți Impact.ro și pe