Majorarea salariului minim pe economie, inevitabilă: nu mai ține de Guvern, decizia e de la Bruxelles

Gabriel Peneș 06.10.2022, 11:59
Majorarea salariului minim pe economie, inevitabilă: nu mai ține de Guvern, decizia e de la Bruxelles

Organismele europene au luat decizia majorării salariului minim pe economie la nivelul UE, lucru ce ar trebui aplicat de fiecare dintre țările membre. În acest context, CNS Cartel Alfa solicită autorităţilor creşterea imediată a salariului minim în România, după modelul Germaniei, menţionând că sindicatele din Europa cer deja şefilor de state şi guverne măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Majorarea salariului minim pe economie, inevitabilă

Majorarea salariului minim pe economie a fost aprobată, în septembrie, în Parlamentul European, dar și prin Directiva Consiliului Europei. Conform acesteia pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei. Dacă ne luăm după procentajul propus de directiva europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut. Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat. În această situație, în țara noastră  se află circa 1,5 milioane de angajați.

În acest context, CNS Cartel Alfa solicită autorităţilor creşterea imediată a salariului minim în România, după modelul Germaniei, menţionând că sindicatele din Europa cer deja şefilor de state şi guverne măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai, potrivit unui comunicat al organizaţiei citat de Agerpres.

Nu mai ține de Guvern, decizia e de la Bruxelles

La 1 octombrie, Germania şi-a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creştere cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.

„Urmaţi exemplul Germaniei şi creşteţi salariul minim acum. Directiva privind salariul minim şi negocierile colective a primit ieri aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani şi o campanie lungă a sindicatelor. România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi şi practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei”, susţin sindicaliştii, potrivit sursei citate.

Conform aceluiași document, Directiva a fost adoptată oficial la întâlnirea miniştrilor de finanţe din cadrul Consiliului Europei.

„Confederaţia Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creşterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median naţional), precum şi sub 50% din salariul mediu”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit Cartel Alfa, Directiva va însemna că „statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ţinând cont de puterea de cumpărare şi de costul vieţii.

„La nivel naţional, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai şi este nevoie de creşteri rapide şi susţinute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor”, se mai precizează în document.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a luat fiinţă în 1990 şi reunește 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....