Majorarea pensiilor, mai aproape decât crezi: s-ar putea întâmpla de la 1 decembrie, românii care ar putea avea de câștigat

Gabriel Peneș 22.11.2022, 09:28
Majorarea pensiilor, mai aproape decât crezi: s-ar putea întâmpla de la 1 decembrie, românii care ar putea avea de câștigat

Majorarea pensiilor, mai aproape decât crezi. Data măririi veniturilor seniorilor este stabilită de coaliția de la guvernare ca fiind 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, deputatul liberal Raluca Turcan afirmă că 1 milion de pensionari ar putea beneficia încă de la 1 decembrie de majorarea promisă, dacă actualul ministru al Muncii ar respecta angajamentele luate la începutul guvernării.

Majorarea pensiilor, mai aproape decât crezi

Majorarea pensiilor este așteptată să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Dar deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat că 1 milion de pensionari ar putea beneficia de această măsură chiar de la data de 1 decembrie. Ea a explicat că, la formarea coaliției, a existat un consens asumat în ceea ce privește reformarea clară a sistemului public de pensii, a salariilor, dar și al asistenței sociale

„Modernizarea rapidă a acestor sisteme ar fi reprezentat cel mai important act de echitate socială și combatere a sărăciei din 1990 și până în prezent.

– Ar fi însemnat ca banii pentru persoanele vulnerabile să fie mai bine folosiți;

– Ar fi însemnat ca in salarizarea publica, anumite categorii sociale să nu mai fie ocolite de măririle de salarii;

– Ar fi însemnat ca pensionarii care au stagii complete să nu mai fi discriminați, pentru ca România e singura țară din Uniunea Europeană în care, dacă ai stagiu complet ești cetățean de categoria a II-a. Ar fi însemnat introducerea și în România a unui standard european absolut firesc”, a transmis Raluca Turcan pe pagina personală de Facebook.

Majorarea pensiilor, mai aproape decât crezi s-ar putea întâmpla de la 1 decembrie, românii care ar putea avea de câștigat
Raluca Turcan, deputat PNL, este convinsă că un milion de pensionari ar putea beneficia de pensii mărite încă de la 1 decembrie

S-ar putea întâmpla de la 1 decembrie, românii care ar putea avea de câștigat

Oficialul a explicat foarte clar că primul test al ministrului Muncii, unul care nu lasă loc de negocieri, ține de materializarea prevederilor din PNRR referitoare la pensiile speciale.

„Este legitim faptul că parlamentarii se întreabă unde sunt proiectele de lege pentru îndeplinirea reformelor din PNRR, de ce acestea întârzie să apară, în condițiile în care s-au cheltuit bani grei pentru realizarea lor. Numai pentru consultanța aferentă reformei s-au cheltuit peste 5,8 milioane de dolari.

Să sperăm că nu ne trezim în situația în care Ministerul Muncii trimite Parlamentului alte proiecte elaborate în grabă, improvizate și vădit neconstituționale! Cred că domnul ministru știe care sunt riscurile de a mima reforma pentru accesarea fondurilor din PNRR. (…)

Pentru că ministerul nu ne-a anunțat că a finalizat vreun proiect de reformă, atunci îi recomand domnului ministru să preia proiectele pe care le-a găsit în minister, muncite de consilierii și experții noștri. Sunt acolo!”, a mai transmis Raluca Turcan.

Turcan a mai adăugat că pensionarilor cu pensii mai mici de 3.000 de lei le-ar putea fi mărite veniturile începând chiar de la 1 decembrie și nu de la 1 ianuarie. Condiția ar fi ca social-democrații să voteze un proiect legislativ inițiat în urmă cu ceva timp de către liberali, o majorare a pensiilor s-ar putea face mai repede decât era programat.

Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat, chiar de la data de 1 decembrie, dacă ai noștri colegi de coaliție votează proiectul legislativ înaintat de PNL, privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 lei.

1 milion de pensionari ar beneficia de această măsură imediat. Cei cu pensii sub 2000 de lei ar putea beneficia imediat de un stimulent înaintea sărbătorilor de iarna.

Îi sugerez Ministrului Muncii ca reforma în domeniul pensiilor să se inspire din modele occidentale, care pun mai presus echitatea socială, care stimulează munca și contributivitatea, și să nu cădeți în capcana de a vă inspira din modele comuniste, profund inechitabile și egalizatoare, așa cum am văzut ca este sfătuit”, a mai scris Turcan.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....