Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri din Rusia

Redacția IMPACT 19.06.2022, 19:51
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri din Rusia

Maia Sandu a promulgat legea „securităţii informaţionale”. Astfel, este interzisă difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma invaziei Rusiei.

Legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri din Rusia, promulgată

“Săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, a explicat şefa Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, conform Agerpres.

Aceste informaţii sunt în prezent interzise în urma instituirii stării de urgenţă, dar noul act normativ va permite menţinerea interdicţiei şi după încetarea acesteia.

Opoziţia din Republica Moldova, însă, consideră că această lege, care prevede ca 50% din conţinutul difuzat de posturile TV să provină din statele UE, SUA şi din cele care au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră, este, de fapt, o formă de cenzură.

Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri
Maia Sandu a promulgat legea care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri

Maia Sandu răspunde amenințărilor lui Lavrov

Președinta Republicii Moldova a răspuns atacurilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Chișinăului, după ce a fost anunţată obţinerea statului de ţară candidată la UE. Aceasta a declarat că țara sa achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federație.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE.

Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte.

Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a ţinut să facă aceste precizări după ce ministrul rus de Externe a declarat că Uniunea Europeană vrea să transforme Moldova într-o „a doua Ucraină.

Urmăriți Impact.ro și pe