Maia Sandu a stârnit hohote de râs la un salon de carte din Chișinău. Cum a explicat succesul femeilor în politica de peste Prut

Stan Filon 05.09.2022, 23:49
Maia Sandu a stârnit hohote de râs la un salon de carte din Chișinău. Cum a explicat succesul femeilor în politica de peste Prut

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a stârnit hohote de râs la un salon de carte din Chișinău! Șefa de stat a vizitat salonul, după care a primit și câteva întrebări din partea celor prezenți la fața locului. Subiectul a fost unul serios, însă răspunsul Maiei Sandu a fost unul spontan, dar nu foarte inspirat. A fost nevoită să răspundă de ce femeile moldovence au mai mare succes în politică, decât cele din România.

Maia Sandu a stârnit hohote de râs la un salon de carte din Chișinău

Salonul internațional de carte Bookfest de la Chișinău s-a desfășurat anul acesta între 31 august și 4 septembrie. A fost cea de-a 5-a ediție, iar anul acesta salonul a fost vizitat și de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care i-a îndemnat pe toți îndrăgostiții de literatură românească să-i urmeze exemplul. Șefa de stat s-a plimbat printre stand-urile editurilor, iar cineva a întrebat-o de ce femeile din Republica Moldova au un succes mai mare în politică, față de femeile din România.

Ei bine, răspunsul dat de Maia Sandu i-a lăsat pe toți cu gura căscată, după care cu toții au început să râdă copios. Iată ce a spus președinta Republicii Moldova: „Republica Moldova e o țară mică, s-au terminat mai repede bărbații și-a venit și rândul nostru”. După ce în sală s-au auzit hohote de râs, președinta de la Chișinău a precizat: „A fost o glumă, ca să fie clar”.

Maia Sandu a starnit hohote de ras la un salon de carte din Chisinau
Maia Sandu a starnit hohote de ras la un salon de carte din Chisinau

„Noi am avut și în trecut femei în politică”

Maia Sandu a revenit la un ton mai serios și a ales să vorbească despre locurile ocupate de femei în Parlamentul țării. Președinta a spus că, dacă întrecut femeile erau doar prezente în Parlament, acum multe de spus și știu să se facă ascultate. Cu toate acestea, a recunoscut că este destul dedificil pentru femeile din politică.

„Noi, în Parlament, avem o echipă de femei și de bărbați care au insistat pe aceste cote (n.red. – de gen) și asta a schimbat semnificativ structura în parlament. Noi am avut și în trecut femei în politică dar, din păcate, ele au fost, cumva, doar folosite la număr. Acum avem femei care nu sunt numite de bărbați, dar care au propriul punct de vedere și care, iată, încearcă să demonstreze că suntem puternice și că ne pricepem”, a afirmat Maia Sandu, aflată în weekendul recent încheiat la salonul internațional de carte Bookfest de la Chișinău.

Maia Sandu a recunoscut că „nu este simplu” și că „discursul de ură” cu care sunt primite femeile din politică încă există în Republica Moldova, chiar dacă cele mai înalte funcții sunt ocupate de femei. Maia Sandu este președintele țării, iar Natalia Gavrilița ocupă funcția de premier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...