Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de la bunici sau părinți

Stan Filon 14.05.2021, 15:07
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de la bunici sau părinți

Cuponiada din anii 90 a fost ocazia ca fiecare român care împlinise vârsta de 18 ani să poată deveni acționar la una dintre companiile din țara noastră. Mulți și-au depus cuponul la diferite fabrici și uzine, alții le-au aruncat pur și simplu, deoarece nu se știa exact ce se poate face cu ele. Alții, chiar le-au vândut, însă cumpărătorii au fost cei țepuiți, deoarece nu au putut depune cupoanele în numele titularilor de drept. Foarte mulți însă au uitat unde le-au depus ori chiar au decedat, iar familia lor nu mai știe exact ce s-a ales de cupon.

Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de la bunici sau părinți

Ei bine, dacă știți că părinții sau bunicii voștri au depus cuponul respectiv undeva, însă nu au mai apucat să vă spună unde anume a devenit acționar, puteți afla foarte ușor, mai ales că acum valoarea acțiunilor ar putea să vă aducă un venit deloc de neglijat.

Toate datele le găsiți la Depozitarul Central (instituţia care deţine registrele despre toţi acţionarii din ţara noastră), unde încă mai figurează circa 8 milioane de persoane care au devenit investitori în timpul privatizării în masă. Trebuie ştiut că aceste acţiuni rămase nefolosite nu dispar sau sunt transferate înapoi companiei după decesul titularului, ci ”aşteaptă” să fie revendicate.

Cum poti afla daca ai mostenit actiuni de la bunici sau parinti
Cum poti afla daca ai mostenit actiuni de la bunici sau parinti

Cum se intră în posesia acțiunilor

În cazul în care se ştie că o persoană care a decedat deţinea acţiuni din timpul Cuponiadei şi pentru includerea acestor bunuri imobiliare în masa succesorală, moştenitorii se pot adresa, în mod direct, notarilor publici pentru a obţine sumarul de cont care atestă toate deţinerile de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat etc.) ale persoanei decedate, potrivit informaţiilor care se regăsesc pe site-ul Depozitarului Central.

Pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. Eliberarea sumarului de cont, ce conţine toate datele despre acţiunile şi companiile la care sunt înregistrate, se face, contracost, pentru 18 lei pe solicitare.

După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitor va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor. Tariful perceput pentru transferul acţiunilor în contul moştenitorului sau moştenitorilor este de 20 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiunile ce se transferă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...