VIDEO EXCLUSIV

Mai revin românii în țară pentru a începe o afacere? Dragoș Anastasiu: „În continuare avem oportunități în țara asta, senzaționale. E loc mult pentru antreprenori”

Gabriela del Pupo 01.12.2022, 14:56
Mai revin românii în țară pentru a începe o afacere? Dragoș Anastasiu: „În continuare avem oportunități în țara asta, senzaționale. E loc mult pentru antreprenori”

Un fenomen mai puțin discutat începe să prindă contur în România, odată cu evoluția societății din punct de vedere al oportunităților de afaceri, tot mai mulți români decid să revină în țară. Dacă în occident concurența pe toate domeniile este acerbă și șansele de a reuși sunt considerabil mai reduse, în România încă mai este spațiu de dezvoltare pe foarte multe arii de activitate.

Invitatul Interviurilor Impact.ro de Ziua Națională este Dragoș Anastasiu, antreprenor de succes și unul dintre liderii mediului antreprenorial care se implică și în acțiuni pentru încurajarea celor care vor să pornească o afacere.

„Dacă mă uit în spate curaj nebunesc. La 31 de ani am spus stop Germania, stop medicină”

În urmă cu aproape 30 de ani Dragoș Anastasiu a luat decizia de a reveni în România, chiar dacă își construise un parcurs de succes în Germania. Curajul de a porni o afacere în România a fost cu atât mai mare cu cât, la vremea aceea, erau foarte multe piedici pentru antreprenori, birocrația și corupția făceau ca acest demers să fie unul anevoios. Cu toate acestea revenirea din Germania și deschiderea unei companii de transport de persoane s-a dovedit a fi o carte câștigătoare.

„Primul curaj nu îmi aparține, a fost mama mea care a plecat, eu aveam 18 ani, der fapt aveam 16 ani când a plecat, și a fost o consecință a curajului ei, care pe mine m-a ajutat foarte mult în viață. Al doilea moment a fost într-adevăr curajul meu, acum dacă mă uit în spate curaj nebunesc. La 31 de ani am spus stop Germania, stop medicină și hai înapoi în România să facem antreprenoriat. Dar a fost cea mai bună decizie a vieții mele.

M-am întors într-un moment în care lumea nu se prea întorcea, în general se întorceau cei care nu aveau succes afară, și era o rușine, la mine nu era cazul, dar mă rog, nici nu îmi păsa de treaba asta. Am simțit că sunt oportunități aici și iată că după 27 de ani pot să spun două lucruri, unul că a fost cea mai bună decizie, și că ce am realizat în România nu aș fi putut să realizez în Germania, nici în 277 de ani, și al doilea că în continuare avem oportunități în țara asta, senzaționale.

E loc mult pentru antreprenori, oameni cu spirit de inițiativă și cu păsare, din păcate în limba română cuvântul nu se folosește, se folosește nepăsare. Cei care au spirit antreprenorial au șanse imense în țară.”, povestește Dragoș Anastasiu.

„Este un sentiment de lehamite care se naște, chiar dacă noi facem progrese”

Programul Repatriot ajută românii care vor să se întoarcă în țară să pornească o afacere. De la consultanță până la contacte sau chiar ajutor financiar, comunitatea celor care au reușit și au deja succes, este alături de românii care sunt dornici să facă acest pas. Pandemia sau criza economică au fost contexte favorabile pentru ca mulți români să decidă să revină acasă, însă cei care pleacă sunt în continuare mai mulți decât cei care dau o nouă șansă României.

„E combinat ca să spun așa, din păcate, în continuare lumea pleacă din România, destul de mult, încă nu am reușit să inversăm trend-ul. va veni după părerea mea și această inversare, dar în continuare lumea pleacă, nu pentru că sunt salarii prea mici, sau nemulțumiri financiare, sunt și ele, ci pleacă pentru că nu mai iubesc să trăiască aici, în special cu copii lor. Au probleme cu sistemul de educație, cu sistemul medical, infrastructură, și așa mai departe. Este un sentiment de lehamite care se naște, chiar dacă noi facem progrese.

Sunt și mulți care se întorc, și se întorc cu succes. Noi suntem în legătură cu unii dintre ei, nu măsurăm fenomenul. Nu aș putea să vă spun că, prin influența Repatriot, s-au 700, 1000 șamd. Ce pot să vă spun este că la evenimente sau pe stradă se întâmplă să îmi spună oamenii: m-am întors în țară pentru că v-am văzut pe voi și pentru că m-ați inspirat să mă întorc”, mai spune antreprenorul.

„Dacă ar fi ușor, ar fi pentru toată lumea”

Una dintre cele mai mari provocări pentru antreprenori este lupta cu sistemul birocratic din România, este de altfel și motivul pentru care mulți abandonează acest demers de a porni o afacere pe cont propriu și preferă să se angajeze la o companie care are resursele pentru a face față sistemului.

„Birocrație este peste tot, sigur că la noi este exagerată și sunt multe lucruri făcute doar așa ca să dăm de lucru unora sau altora. Pe de altă parte dacă ar fi ușor ar fi pentru toată lumea. De asta spun că în România cei cu spirit antreprenorial au șanse foarte mari , pentru că în mod normal oamenii cedează, e greu, trebuie să mă duc să fac, să alerg, mă duc de 10 ori ca să primesc o hârtie, și așa este.

E bine să ai un ajutor și noi pentru că suntem antreprenori, cu adevărat îi putem ghida pe cei care vin de afară și care vin dintr-un alt sistem birocratic, cumva mai logic, și mai simplu, și care se izbesc de drumurile încurcate de pe la noi. Dar încet, încet se mai descurcă și ele, nu e că nu am avea progres, și pe digitalizare, se întâmplă lucruri și pe simplificare.

Noi cu Romanian Business Leaders suntem prinși în Coaliția Pentru Dezvoltarea României și avem de 8 ani taskforce acolo pentru debirocratizare.”, spune Dragoș Antastasiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...