MAI, pus pe furat banii părinților polițiști. Cum vor să facă acest lucru

Ana Anitoiu 05.10.2020, 15:09
MAI, pus pe furat banii părinților polițiști. Cum vor să facă acest lucru

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) este pus pe furat banii părinților polițiști, potrivit Sindicatului Europol, care aduce acuzații grave.

Cum ar fura MAI banii părinților polițiști

Sindicatul Europol a citat Ordonanța de Urgență 147/2020, precizând că din aceasta reiese că atunci când un părinte este polițist, iar celălalt tot polițist sau cadru medical, doar unul dintre ei poate beneficia de indemnizația de 75% din salariul dintr-o zi lucrătoare.

”În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1)”, arată OUG 147/2020.

MAI, pus pe furat banii părinților polițiști. Cum vor să facă acest lucru

Sindicatul Europol a atras atenția că părinții polițiști sunt puși în situația în care să nu aibă cu cine să-și lase copiii. În plus, ceștia nu ar avea posibilitatea financiară pentru a angaja o bonă. Ar trebui să plătească de la 1.500 până la 3.000 de lei.

Ministerul Afacerilor Interne vine cu o interpretare care încalcă orice regulă a semanticii, concluzionând în baza prevederilor actului normativ enunțat mai sus, că dacă unul dintre părinți lucrează în mediul privat sau în alt domeniu decât cel sanitar sau militar, chiar dacă va face dovada că nu a beneficiat de zile libere, părintele polițist nu va putea primi  această majorare de 75%”, a acuzat Sindicatul Europol.

Sindicatul Europol, solicitare către MAI

De asemenea, Sindicatul Europol a cerut ca MAI să vină cu precizări clare legate de această problemă, pentru că și părinții polițiști au nevoie de sprijin.

”Deși au trecut mai bine de 3 săptămâni de când copiii au început cursurile, iar sute de unități de învățământ, fie sunt închise, fie își desfășoară programul online sau redus, timp în care polițiștii, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020, nu pot beneficia de zile libere.

Ministerul Afacerilor Interne a tăcut mâlc în toată această perioadă, nu a venit cu vreun sprijin sau lămurire pentru inspectoratele generale aflate în subordine, ba mai mult, în cadrul unei videoconferințe ce a avut loc săptămâna trecută a transmis șefilor structurilor de resurse umane și financiare să interpreteze în defavoarea polițiștilor prevederile actului normativ.

Din dispozițiile alin 1, art. 4 din  OUG nr. 147/2020, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1, care coroborate cu dispozițiile alin. 3 ale aceluiași articol”, a acuzat sindicatul.

În luna august, Guvernul a adoptat OUG pentru acordarea unor zile libere părinţilor, în cazul în care şcolile vor fi închise din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit documentului, unul dintre părinţii copilului care nu mai poate merge la şcoală, din cauza pandemiei, va primi zile libere plătite. Mai exact, 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...