Mai multe zile libere pentru angajaţii români. Cum vor fi acordate sărbătorile legale care pică în weekend

Stan Filon 23.05.2022, 10:19
Mai multe zile libere pentru angajaţii români. Cum vor fi acordate sărbătorile legale care pică în weekend

Vin vești bune pentru românii aflați în câmpul muncii! Aceștia vor avea parte de mai multe zile libere, deoarece vor primi liber de la locul de muncă, chiar dacă sărbătorile legale cad în weekend, iar angajatul este deja liber. Acest lucru este precizat într-un proiect de lege care a fost depus deja la Senat și care aduce zile libere în plus angajaților din România, dacă va fi aprobat.

Mai multe zile libere pentru angajaţii români

Așadar, faptul că sărbătorile legale cad în weekend nu mai este un motiv de supărare pentru acei angajați care ar fi dorit să se bucure de zile libere din partea angajatorului. Un proiect de lege depus joi la Senat de trei parlamentari specifică faptul că atunci când sărbătorile legale cad în weekend, zilele libere vor fi acordate de angajator zilele următoare. Proiectul de lege modifică Codul Muncii.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

Mai multe zile libere pentru angajatii romani
Mai multe zile libere pentru angajatii romani

Proiectul de lege modifică Codul Muncii

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Totodată, ei au arătat că un element important al acestei modificări legislative ar fi „planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă, deoarece va oferi sustenabilitate nevoilor societăţii de a-şi putea desfăşura activitatea în mod coordonat”.

„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...