Mai multe zile de concediu pentru români. Schimbarea importantă care ar apărea în noul Cod al Muncii

Stan Filon 24.06.2022, 10:31
Mai multe zile de concediu pentru români. Schimbarea importantă care ar apărea în noul Cod al Muncii

Românii vor avea la dispoziție mai multe zile de concediu pe an! Directiva vine de la Uniunea Europeană și trebuia implementată de ceva timp, însă parlamentarii români sunt dispuși acum să introducă în Codul Muncii cât mai repede aceste prevederi, pentru ca țara noastră să nu primească sancțiuni din partea Comisiei Europene. Despre ce fel de concedii este vorba și câte zile conțin acestea, vedeți în rândurile de mai jos.

Românii vor putea beneficia de mai multe zile de concediu

Așadar, românii ar putea sta acasă mai multe zile pe an, foarte curând, după ce parlamentarii români și-au dat seama că țara noastră riscă să fie sancționată de Comisia Europeană, deoarece aceste prevederi legate de noile concedii ar fi trebuit introduse în lege de mai mult timp, însă nu s-a întâmplat acest lucru, până acum.

În viitorul foarte apropiat, românii care au o rudă bolnavă și-ar putea lua concediu pentru îngrijirea acesteia, timp de 5 zile pe an. Mai vorbim despre un alt tip de concediu, care nu se poate întinde pe mai mult de 10 zile pe an. Românii vor putea să ceară legal învoire de la muncă pentru urgențe, fie că au o problemă de sănătate sau una de familie. Doar că zilele vor trebui recuperate ulterior, conform unei înțelegeri cu angajatorul. Dacă sunt nevoiți să aibă grijă de o rudă din cauza unei boli, atunci oamenii vor putea primi concediu de 5 zile de concediu. Acestea nu vor trebui recuperate.

Mai multe zile de concediu pentru romani
Mai multe zile de concediu pentru romani

„Este normal să am o problemă personală”

„Angajatorii, 80-90% dintre ei înțeleg aceste probleme, doar că directiva ajută un pic și normalizează aceste situații. Este normal să am o problemă personală, pot să-mi iau până în 10 zile libere. Se vor compensa cu alte zile. În acest moment nu e foarte clar care sunt beneficiile și cum ar putea cineva. Chiar să beneficieze cu adevărat”, a declarat Elena Antoneac, specialist HR.

Aceste măsuri sunt deja prevăzute într-un proiect de lege depus de parlamentarii PSD si care ar trebui adoptat cât mai repede, deoarece România trebuie să adopte aceste două noi directive europene, până la începutul lunii august.  Cu toate acestea, se pare că vor fi ceva întârzieri, iar ministrul Muncii dă asigurări că legea va fi adoptă în Parlament în sesiunea de toamnă.

Se extinde și concediul paternal

„Una dintre directive prevede echilibrul între viața profesională și viața privată a lucrătorilor și îngrijitorilor. Sunt discuții extrem de importante în UE, a venit timpul că și noi să le transpunem în legislația românească. Mă așteptam să fie transpuse până acum, dar sper ca în sesiunea de toamnă să fie dezbătute”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Aceste inițiative legislative mai aduc ceva în plus, pe lângă concediul de îngrijitor și zilele pentru urgențe. În același proiect de lege se stipulează că tatăl copilului va beneficia de concediu paternal de 10 zile, nu de 5, cum prevede legea în prezent. În plus, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se extinde și el. Acesta va putea fi acordat până când copilul împlinește vârsta de 12 ani, nu de 7 ani, așa cum este prevăzut în prezent. Proiectul de lege a intrat în dezbaterea Senatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...