Mai multe state sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la SWIFT. Cine este împotriva excluderii țării lui Putin din sistemul bancar

Mihnea Tălău 26.02.2022, 15:07
Mai multe state sunt de acord cu deconectarea Rusiei de la SWIFT. Cine este împotriva excluderii țării lui Putin din sistemul bancar

Germania a refuzat, alături de alte țări ale UE să excludă Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale), aşa cum solicitaseră oficialii ucraineni, după invazia rusă. Berlinul si-a argumentat decizia afirmând că un astfel de gest necesită o pregătire tehnică complexă și ar avea efecte „masive”.

Păreri pro și contra, dar argumentele economice vor prevala

UPDATE sâmbătă, ora 15.00. Ungaria şi Franța şi-au exprimat şi ele acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT.

UPDATE sâmbătă, 26 februarie, ora 12:50. Cipru și Italia își schimbă poziția şi susțin excluderea Rusiei de la SWIFT, conform liderilor ucrainieni.

”Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre, Ucraina și Italia. MarioDraghi a susținut, într-o conversație telefonică, deconectarea Rusiei de la SWIFT și furnizarea de asistență pentru apărare. Ucraina trebuie să devină parte a Uniunii Europene”, a declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, Dmytro Kuleba a transmis că Cipru a anunțat că susține excluderea Rusiei din sistemul global de plăţi interbancare.

”A mers. Cipru a declarat că nu va bloca deconectarea Rusiei de la SWIFT. Diplomația ucraineană continuă să lucreze 24/7 și să caute decizii importante pentru a proteja Ucraina de invadatorii ruși”, a scris ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, pe Twitter.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

În timp ce state din Europa precum Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, cer cu fermitate deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți interbancare Swift, ceea ce ar paraliza practic sistemul bancar din Rusia, alte țări – Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun acestei măsuri.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit. „Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el, potrivit Agerpres.

Scoaterea Rusiei din SWIFT ar insemna blocarea pietei financiare internationale

Excluderea din SWIFT ar fi o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc

O excluderea a Rusiei din SWIFT este considerată a fi o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summit asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

Hebestreit a respins criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Cuvinte ca tigru fără colţi sau totul e prea puţin nu corespund în întregime faptelor”, a apreciat purtătorul de cuvânt, arătând că sancţiunile aplicate până acum au afectat imediat volumul schimburilor efectuate de Rusia.

Trebuie spus că un înalt oficial UE a declarat presei internaționale că cel mai probabil argumentele economice vor prevala în această delicată situație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...