Mai este sau nu Europa dependentă de gazul rusesc? Concluzia dramatică la care au ajuns specialiștii

Mihnea Tălău 27.01.2023, 08:17
Mai este sau nu Europa dependentă de gazul rusesc? Concluzia dramatică la care au ajuns specialiștii

De la invazia Rusiei în Ucraina, multe țări s-au angajat să pună capăt sau să își restrângă importurile de petrol și gaze pentru a reduce veniturile Moscovei și a împiedica efortul de război al acesteia. Specialiștii au ajuns însă la o concluzie dramatică.

Pentru energie, UE a plătit mai mult Rusiei în 2022 decât în 2021,

Economia Kremlinului este foarte dependentă de sectorul său energetic, iar Europa este un importator major de energie din Rusia, ceea ce face dificilă reducerea importurilor.

În urma sancțiunilor impuse de occident Kremlinului,  Rusia a început să sufoce Europa, încălcând contractele energetice preexistente și reducând unilateral exporturile sale de gaze către UE. A reușit, de asemenea, să compenseze pierderea volumelor de export prin creșteri masive ale prețurilor europene la gaze și prin prețuri ridicate la petrol.

Veniturile sale bugetare din petrol și gaze au sărit cu peste o treime în perioada ianuarie-septembrie 2022, spun specialiștii.

În timp ce țările UE au plătit aproximativ 100 de miliarde de dolari Rusiei pentru energia sa fosilă în 2021, potrivit Eurostat, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) a estimat că, la 17 ianuarie, țările UE au plătit 135 de miliarde de dolari Rusiei pentru combustibilii săi fosili de la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022.

Putin își caută noi aliați pentru livrările de gaze. Statele cu care intenționează să formeze o uniune

Concret, UE a plătit mai mult Rusiei în 2022 decât în 2021, în ciuda reducerii dependenței sale de energia rusă. UE a importat gaze rusești în valoare de 50 de miliarde de dolari, alimentând mașina de război a Rusiei.

Dependentă de gazul rusesc timp de ani de zile, Europa a depășit așteptările și a redus ponderea gazului rusesc în mixul energetic al UE de la 40% la 10% în decurs de un an.

Livrările de gaze au fost ordonate de Putin

Dar o reducere majoră a gazului nu a fost decizia Europei, a declarat Thomas Pellerin-Carlin, șeful Institutului pentru Economie Climatică din cadrul programului UE, pentru Kyiv Independent.

„Persoana care a decis acest lucru este Vladimir Putin. Nu este o decizie europeană, în comparație cu petrolul, de exemplu”, a spus el.

Țările UE nu au sancționat și nici nu au interzis importurile de gaze rusești, alegând în schimb să încerce să diversifice furnizorii. Cu toate acestea, în încercarea de a ridica alte sancțiuni privind petrolul, Kremlinul a decis să întrerupă fluxul de gaze.

Rusia a redus livrările de gaz prin Nord Stream 1 cu 75% în iunie – de la 170 de milioane de metri cubi de gaz zilnic la aproximativ 40 de milioane de metri cubi, potrivit BBC.

Invocând lucrări de întreținere, Rusia a închis gazoductul timp de zece zile în iulie, dar fluxul a fost înjumătățit la 20 de milioane de metri cubi pe zi când a fost redeschis. Apoi, Rusia a închis complet Nord Stream 1 în august, dând vina pe echipamente.

Dependența de zeci de ani a Europei de gazul rusesc nu poate fi ștearsă într-un singur an, ceea ce face Bruxelles-ul vulnerabil la șantajul energetic rusesc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...