Maghiarii sfidează țările vecine. Unde va apărea harta „Ungariei Mari”, totul a pornit de la gestul premierului Viktor Orban

Mihnea Tălău 22.03.2023, 08:25
Maghiarii sfidează țările vecine. Unde va apărea harta „Ungariei Mari”, totul a pornit de la gestul premierului Viktor Orban

Surpriza de la Budapesta. Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și FARE (gruparea împotriva discriminării în fotbalul european), permit utilizarea textilelor care înfățișează harta istorică a Ungariei, la meciurile echipei naționale

O nouă sfidare a Budapestei la adresa vecinilor

Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat pe site-ul oficial, cu titlul „Decizie: MLSZ permite introducerea textilelor care înfățișează harta istorică a Ungariei”, că la următoarele două meciuri ale naționalei maghiare, cu Estonia și Bulgaria, de la Budapesta, fanii vor putea afișa inscripții cu harta Ungariei Mari.

Cele două organizații au acceptat argumentele MLSZ și au recunoscut că harta istorică a Ungariei și culorile benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar că acest lucru nu se aplică și altor simboluri și inscripții de pe drapele și sloganurilor suporterilor. Pe această bază, Federația va permite ca drapelele să fie afișate la următoarele două meciuri.

Există și anumite condiții în care drapelul va fi utilizat, și anume ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, fără alte simboluri sau inscripții; poate folosi doar culorile roșu, alb și verde și să nu încurce vizionarea meciului de către fani.

”Cu toate acestea, suporterii trebuie să fie conștienți de faptul că, în cazul în care orice mesaj rasist sau politic este afișat pe drapelele autorizate conform celor de mai sus sau dacă orice mesaj rasist sau politic este atașat la drapele, acest lucru va duce la luarea de măsuri disciplinare și va fi în detrimentul lor, al colegilor lor suporteri, al echipei și al imaginii fotbalului maghiar”, mai precizează federația de la Budapesta.

De unde a plecat nebunia cu harta Ungariei Mari

Totul a pornit de la faptul că premierul maghiar Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei țării sale.

”Fotbalul nu este politică. Nu vedem ceva ce nu există. Selecționata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”, și-a justificat el gestul într-un mesaj pe Facebook.

La București, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a reacționat după ce UEFA a decis să le permită maghiarilor folosirea hărții Ungariei Mari la meciurile naționalei de fotbal:

„Cei de la UEFA nu au luat o decizie înțeleaptă. Nu știu ce au avut în cap! În plus, nu știu ce argumente a avut Federația Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecțiile de istorie, pentru elementele didactice.

În acest caz, eu cred că vorbim de o conotație revizionistă și nu contribuie la dialogul între state”, a declarat Csaba Asztalos, potrivit Prosport.

Trebuie spus că harta Ungariei Mari include teritorii ale ţărilor vecine Austria, Slovacia, Ucraina, România, Serbia şi Croaţia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...