INTERVIU EXCLUSIV

Magda Catone duce mai departe numele regretatului său soț, Șerban Ionescu, decedat în urmă cu zece ani. „Pentru mine, el a fost echilibrul meu”. Interviu EXCLUSIV

Ana Maria Păsat 04.05.2022, 16:17
Magda Catone duce mai departe numele regretatului său soț, Șerban Ionescu, decedat în urmă cu zece ani. „Pentru mine, el a fost echilibrul meu”. Interviu EXCLUSIV

La zece ani de la moartea regretatului Șerban Ionescu, litoralul românesc va găzdui, în premieră, festivalul ce poartă numele marelui actor. Fosta sa soție, Magda Catone, de care apucase să divorțeze, s-a ocupat până la cel mai mic detaliu, ca numele tatălui copilului său, Carol, și el actor, să fie dus mai departe, iar tinerii talentați în domeniul actoriei să beneficieze de șansa de a fi remarcați. Potrivit mărturisirilor Magdei Catone, pentru acest eveniment este nevoie de un buget minim de 30.000 de euro, sumă pe care Ministerul Culturii nu o poate suporta în totalitate.

Buget de 30.000 de euro

– După o pauză de doi ani, festivalul Șerban Ionescu va avea loc, totuși, chiar pe litoralul românesc…

Am avut prima întâlnire cu autoritățile locale. Festivalul va avea loc în perioada 17-23 iulie, în stațiunea 2 Mai, la Limanu, la Casa de Cultură. Trebuie acum să aduc sponsori. E nevoie de niște sume mici, pentru ei. Dacă am fi avut vreo 20.000 – 30.000 de euro, cam la atât s-ar ridica bugetul, o rezolvam. Ministerul a vrut să susțină, dar au și altele de dat. Dar o să găsim, avem promisiuni.

– În ce constă acest festival?

Din cei 50 de înscriși, care și-au depus proiectele, păstrăm să zicem, 12, care participă la competiție pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună actriță, cel mai bun actor, cea mai bună scenografie. Dacă vom avea sponsori, câștigătorilor le putem da un buget, cum se practică în lumea largă, facem oferta de premiu pentru realizarea unui film, ca să-i motivăm și să-i stimulăm.

Magda Catone, despre regretatul său soț Șerban Ionescu
Magda Catone și Șerban Ionescu au fost împreună în perioada 1983–2012

„Pe vremea mea, trei ani de zile erai susținut de un teatru, unde aveai salariu și aveai casă”

– De unde ideea acestui festival?

Sunt foarte mulți artiști talentați care termină facultatea și de pe băncile școlii se duc la marginea unei prăpăstii și stau acolo. Pe vremea când eram studentă, erau niște zile de spectacole – gheață, adică marketing și veneau directorii de teatru și vedeau trupele de actori, vedeau performanțele tinerilor absolvenți și îi luau la teatru. Acum nu mai sunt. Trebuie să le oferim o șansă tinerilor talentați. Depășind acest nivel de colaborare, ei rămân ai nimănui, nu mai există posibilitatea să ajungă la orice teatru, oriunde.

Petroșani, Reșița, Botoșani, Bârlad, acestea au fost destinații pentru noi când am terminat facultatea și ne duceam în funcție de medie, de cum erai cerut. Ceea ce acum nu se mai practică, nimeni nu mai vrea un tânăr care să vină la ei, e o inflație. Nu există acum un festival de genul acesta în țară. Mai era festivalul UNATC, care e ca un fel de serbare, când se termină licența și masteratul, dar nu are o perspectivă de market, să fie o piață pentru artiști, e doar acolo, pentru ei. Foarte rar mai pătrunde cineva sau mai vine nu știu cine. Vin și din familie, unii mai pricepuți la pian… Pe vremea mea, trei ani de zile erai susținut de un teatru, unde aveai salariu și aveai casă. Acum sunt împinși pe ușă afară și li se spune „vezi-ți de treabă”. Acum mai sunt serialele acestea de la tv, care sunt cum sunt. Copiii ăștia de acum parcă sunt învățați să fie așa, așa li se cere.

Era talentată din liceu

– Dumneavoastră cum ați ajuns actriță?

Am avut o pasiune, ca toți copiii, pentru poezie, spectacole, și am dat examen. Nu aveam pe nimeni în familie cu această pasiune. Pe vremea aceea, tot ce se petrecea era în liceu, făceam cor, grup de cântat la mandolină, erau tot felul de activități, trupe de teatru mai mici, care participau la festivaluri de liceeni. Și acum, acolo se creează pepinieră, pentru viitorii candidați la facultate. Era mai greu pentru că nu existau mijloace de informare. Dar acum, faptul că după facultate nu ai nici o perspectivă sigură, e mai rău.

– Când ați devenit cunoscută?

Sunt cunoscută din anul 2 de facultate. În 1980 a fost spectacolul meu de debut, când am jucat cu Silviu Stănculescu, Ileana Sicău, Șerban Celea, Cornel Vulpe. Am fost invitată să colaborez..

– Ce reprezintă pentru dumneavoastră faptul că acest festival poartă numele
fostului soț?

Șerban Ionescu e un patrimoniu național, ca și toți cei de anvergura lui, cum era Ștefan Iordache, Gheorghe Dinică.. Cei care nu știu cine-i Gina Patrichi sau Mărgineanu sunt vinovați. Ar trebui să-i știm pe dinafară, să vorbim cu vorbele lor. Pentru mine, e o provocare, nu am făcut niciodată un festival. A trebuit să înființez o asociație și să încerc să administrez, să gestionez acest festival. Relațiile mele sunt foarte largi, am știința aceasta de a comunica cu oamenii. Tinerii nu o fac însă pentru mine, nu-i festivalul meu, ci al lor. Un festival trăiește prin cei care participă, care vin să guste arta. Cred că va fi de bun augur acest transfer pe litoral, care în România e o oază de liniște și de vacanță. Tinerii se vor regăsi acolo. Ăsta e începutul.

Magda Catone, despre regretatul său soț Șerban Ionescu
Șerban Ionescu a pierit în 21 noiembrie 2012

„Am fost fericiți în cei 30 de ai împreună”

– Credeți că va apărea vreun tânăr cu talentul lui Șerban Ionescu?

Poate că și sunt, dar nu atât de mulți.. Dar acum nu mai vezi detaliile, acum toate lucrurile sunt făcute pe repede-înainte, nu mai avem răbdare, ne uităm la poveștile astea de la televizor, la tot felul de lucruri care nu-s realiste, dar de care nu poți face abstracție, care bat la ușă.

– Ce a însemnat Șerban Ionescu pentru dumneavoastră?

A fost echilibrul meu. Eram o familie, a fost jumătatea mea, ne-am găsit alături de Carol, am fost fericiți în cei 30 de ani cât am trăit împreună.

Urmăriți Impact.ro și pe