Magazinele Lidl au retras de pe piață unul dintre cele mai populare produse

Emanuela Pană 01.09.2021, 09:26

Atenție dacă ați cumpărat acest produs de la Lidl! A fost retras deja de la raft. Lidl România, unul dintre cele mai importante surpermarketuri ce activează în ţara noastră, recheamă în magazine unul dintre cele mai populare produse comercializate, pe care toată lumea îl cumpără. Decizia vine după ce autoritățile au descoperit un conținut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC) în produs. Mai multe detalii, în continuare.

Lidl retrage de pe piață unul dintre cele mai vândute produse

Rețeaua de magazine Lidl retrage de pe piață un produs popular pe bază de cânepă, după ce Asociaţia Pro Consumatori a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), din cauza conținutului mare de tetrahidrocanabinol (THC). Astfel, producatorul sloven Mogota d.o.o. recheamă produsul „Mogota Ceai de cânepă 20 buc“ cu data de valabilitate minimă 31.12.2022.

În produsul «Mogota Ceai de cânepă 20 buc» al producătorului Mogota d.o.o., s-a depistat un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC)“, au transmis reprezentanții Lidl.

Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl, contravaloarea produsului fiind restituită chiar și fără prezentarea bonului fiscal. Lovitura de imagine pe care a primit-o discounterul german este cu atât mai grea cu cât Lidl retrage de pe piață și un al doilea produs, tot din cauza conținutului ridicat de THC. Al doilea produs rechemat este „Vita D’or Ulei bio de canepa presat la rece 250 ml“.

În produsul «Vita D’or Ulei bio de canepa presat la rece 250 ml» s-a depistat un conținut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC). Consumarea acestui produs poate avea consecințe nedorite asupra sănătății, precum schimbări ale dispoziției și oboseală. Din această cauză, clienții ar trebui să ţină cont de rechemare și să nu consume produsul.

Produsul în cauză, «Vita D’or Ulei bio de canepa presat la rece 250ml» a fost comercializat în magazinele Lidl România. Din considerente de protecţie a consumatorului, Lidl România a reacţionat imediat şi a retras acest produs de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal.“, se arată pe site-ul oficial al retailerului.

Citește și: Lidl scoate pe piaţă un produs care va face furori. De joi, se va găsi în toate magazinele din ţară. Preţul e imbatabil

Ceai și ulei cu THC, substanța principală din cannabis

După cum aminteam în rândurile de mai sus, lanțul de magazine a rechemat cele două produse pe bază de cânepă din cauza conținutului ridicat de tetrahidrocanabinol (THC), una dintre substanțele active din cannabis, având proprietăți psihoactive.

Lidl retrage de pe piață două produse pe bază de cânepă
Lidl retrage de pe piață două produse pe bază de cânepă

Consumarea produselor amintite poate avea consecințe nedorite asupra sănătății, precum schimbări ale dispoziției și oboseală. Întrucât Tetrahidrocannabinol (Δ9 – THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta cannabis, și interzisă pentru folosire în țara noastră, fiind încadrată noţiunii de drog de risc şi intrând sub incidenţa dispoziţiilor penale, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Sesizarea Asciaţiei Pro Consumatori către DIICOT:

Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate neîntreruptă în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor, prin prezenta vă aduce la cunoştinţă următoarele: În data de 25 august 2021, pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au apărut două notificări de retragere, respectiv rechemare a produselor Mogota Ceai de cânepă 20 buc şi Vita D’or Ulei bio de cânepă presat la rece 250 ml“, pentru motivul depistării în compoziţia acestora a unui conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol.

Cele două notificări au fost realizate de Societatea Comercială Lidl România SA. Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanţă psihotropă şi indiferent de concentraţie se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, Asociaţia Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanşarea unei anchete la nivelul magazinelor din reţeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României.

Este cunoscut faptul că atât în legislaţia românească, cât şi în cea a Uniunii Europene nu există dispoziţii legale cu privire la introducerea pe piaţă a produselor alimentare care sa aibă în compoziţie substanţa tetrahidrocanabinol. Totodată, în conformitate cu articolul 7 din Ordonanţa de Guvern nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, operatorii economici sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate“, se arată în sesizarea trimisă de către preşedintele APC.

Urmăriți Impact.ro și pe