EXCLUSIV

MAE confirmă cel puțin un caz în care vama ucraineană a confiscat mărfuri transportate din Rusia de șoferi români EXCLUSIV

Alexandru Catalan 11.03.2022, 20:58
MAE confirmă cel puțin un caz în care vama ucraineană a confiscat mărfuri transportate din Rusia de șoferi români EXCLUSIV

Partea ucraineană a folosit ca justificare decretarea stării de război, iar bunurile reținute au fost calificate drept „pradă de război”. În cursul acestei seri, reprezentanți de la MAE au declarat pentru impact.ro, că niciun camion românesc nu s-ar mai afla blocat în vămile ucrainene.

MAE confirmă că există probleme

Desfășurarea războiului din Ucraina afectează nu doar viața de zi cu zi a localnicilor, dar și pe cea a celor care, prin natura meseriei lor, au trebuit să traverseze în ultimele săptămâni, poate chiar sub amenințarea bombardamentelor și șuieratul gloanțelor, teritoriul țării vecine din nord.

Printre cei care au avut de suferit s-au numărat și numeroși șoferi români, care s-au trezit de-a dreptul blocați în vămile ucrainene sau chiar cu marfa transportată confiscată. Uimirea lor a fost cu atât mai mare cu cât reacția poporului român vizavi de cele petrecute în Ucraina, dar și față de numărul semnificativ de mare de migranți ucraineni, peste 320.000, care au ales să fugă din calea războiului în sau prin România, a fost una mai mult decât prietenoasă.

impact.ro a cerut Ministerului Afacerilor Externe (MAE) un punct de vedere oficial vizavi de plângerile acestor români pe rețelele de socializare vizavi de atitudinea întâlnită la vama ucraineană. Iar răspunsul primit a confirmat că există probleme, dar și imposibilitatea autorităților române de a face mai mult, în condițiile în care în Ucraina este guvernată în prezent de legile războiului.

„Reprezentanții Consulatului General al României la Bălți și ai Consulatului General al României la Cernăuți s-au autosesizat încă de la data de 2 martie cu privire la situația mijloacelor de transport marfă înmatriculate în România aflate în punctul de trecere a frontierei Mohîliv-Podilskîi (Ucraina) și au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile din Republica Moldova și din Ucraina, pentru informații suplimentare cu privire la întârzierile înregistrate pe partea ucraineană.

Potrivit informațiilor comunicate de către Poliția de Frontieră din localitatea Otaci (Republica Moldova), mai multe mijloace de transport marfă înmatriculate în România au fost oprite temporar în punctul de trecere a frontierei dintre cele două state, pe teritoriul părții ucrainene, pentru a se acorda prioritate fluxului ridicat de refugiați”, se arată în răspunsul primit de impact.ro din partea MAE.

MAE confirmă cel puțin un caz în care vama ucraineană a confiscat mărfuri transportate din Rusia de șoferi români EXCLUSIV
Efectele urâte ale războiului i-a afectat din plin pe șoferii români ce au traversat recent Ucraina

Decizia confiscării mărfii poate fi contestată

Autoritățile noastre vorbesc despre cazuri concrete, înregistrate în vămile dintre Ucraina și Moldova:

„Consulatul General al României la Bălți a fost permanent în legătură atât cu reprezentantul companiei din România, cu unul din șoferii aflați în punctul de trecere a frontierei, cât și cu autoritățile locale, pentru obținerea unor informații actualizate privind evoluția situației și pentru efectuarea unor demersuri de sprijin. Totodată, ca urmare a demersurilor Consulatului General al României la Cernăuți, autoritățile ucrainene au confirmat oprirea unor mijloace de transport marfă înmatriculate în România care soseau din Federația Rusă.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către reprezentanții oficiului consular, autoritățile ucrainene au decis confiscarea mărfii transportată de unul dintre mijloacele de transport, bunurile fiind considerate „pradă de război”, iar decizia Comandamentului Militar al regiunii Vinnitsa poate fi contestată. De asemenea, autoritățile ucrainene au menționat că decizia privind confiscarea mărfurilor se adoptă, de la caz la caz, de către Comandamentul Militar al regiunii, pe fondul decretării stării de război în Ucraina”.

Sesizare la Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei

MAE a adăugat că a sesizat situația constatată Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, prin intermediul Ambasadei României la Kiev, cerând adoptarea „măsurilor necesare pentru rezolvarea situației”. E foarte greu de crezut însă că situația se va schimba, având în vedere condițiile de război din zonă.

„Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice au reclamat timpii de așteptare deosebit de mari din punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieșire din Ucraina, fapt care, în actualul context de securitate, capătă valențele unei situații umanitare precare, și au cerut ferm identificarea rapidă a unor soluții viabile pentru remedierea acestor aspecte.

De asemenea, din informațiile transmise de către reprezentanții Consulatului General al României la Bălți, șoferilor de transport de marfă care au solicitat asistență consulară li s-a facilitat ieșirea de pe teritoriul Ucrainei și urmează să tranziteze teritoriul Republicii Moldova spre România”, se mai arată în răspunsul oficial al MAE la sesizarea trimisă de noi.

În cele din urmă, reprezentanți de la MAE au declarat vineri seara, tot pentru impact.ro, că niciun camion românesc nu s-ar mai afla blocat în vămile ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe