Măcinată sau boabe, cum știi care este cea mai bună cafea? Răspunsul pe care puțină lume îl știe

Cătălina Burghelea 20.10.2021, 10:57
Măcinată sau boabe, cum știi care este cea mai bună cafea? Răspunsul pe care puțină lume îl știe

Cafeaua oferă un amestec complex de arome diferite, care împreună produc o serie de experiențe senzoriale. Profilul senzorial al unei cești de cafea variază în funcție de o serie de factori: tipul și amestecul boabelor de cafea; sursa geografică; metoda de prăjire, precum și modul de preparare. Variația acestor aspecte va avea impact asupra gustului cafelei atât în ​​timpul preparării, cât și în timpul consumului.

Cafea boabe sau măcinată, care este diferența?

Dacă te-ai întrebat vreodată care cafea este mai bună, măcinată sau boabe, iată răspunsul pe care multă lume nu-l știe. Există o serie de factori care contribuie la gustul amar și învechit al cafelei, dar cea mai frecventă greșeală este depozitarea necorespunzătoare. Foarte important este și modul de prepare al cafelei. Cea proaspăt măcinată are o aromă mai puternică decât cafeaua sub formă de boabe.

O cafea proaspăt măcinată va fi întotdeauna mai bună decât cea pre-măcinată. Deși unii iubitori de cafea spun că nu simt mare diferență între cele două tipuri, ei bine, cea proaspătă va fi mereu mai sănătoasă și mai parfumată. Boabele întregi de cafea ar trebui să fie măcinate chiar înainte de a fi preparate. Așa te asiguri că vei avea o cafea super aromată.

Puțină lume știe acest secret despre cafea

Puțină lume știe că uleiurile care fac cafeua delicioasă și plină de aromă încep să se degradeze pe măsură ce trece mai mult timp de la măcinare. Cu cât cafeaua este mai proaspătă, cu atât experiența senzorială va fi de neuitat. O cafea boabe pălește în fața celei abia măcinate, deoarece își pierde din ce în ce mai mult aroma naturală. Motivul este simplu! Stă pe raft multe săptămâni, luni sau poate chiar ani, greșeală pe care mai toți o facem.

cele mai scumpe sortimente de cafea

Cum se depozitează corect cafeaua

Contrar a ceea ce citim pe internet, păstrarea cafelei în congelator nu prelungește prospețimea sa! Poate și tu ai încercat acest truc, însă ai constatat rapid că aroma cafelei nu mai este ca la început. Se întâmplă asta pentru că majoritatea pungilor de cafea nu sunt etanșe, astfel încât păstrarea lor în congelator va face mai mult rău decât bine.

Cafeaua este perisabilă, ceea ce înseamnă că introducerea ei deschisă în congelator va începe să absoarbă aromele și uleiurile sale naturale. Nici în frigider nu trebuie depozitată cafeaua, unde nivelul de umiditate va face ca aroma sa să se piardă și mai repede.

De ce nu este bine să o păstrezi în râșnița de cafea

Păstrarea cafelei în râșnița de cafea este, de asemenea, o altă greșeală pe care o fac mulți dintre noi. Majoritatea râșnițelor nu sunt sigilate ermetic, iar uleiurile naturale ale cafelei se vor acumula în ele. Nici depozitarea cafelei în dulapurile de lângă aragaz nu este recomandată, din cauza temperaturii emanate de acesta.

În schimb, poți folosi punga de cafea originală, în care să-ți ții „drogul” preferat în siguranță. Depozitată astfel, cafeaua rezistă foarte bine chiar și pe blat sau în dulap, la lumina directă a soarelui, fără să își piardă din aroma sa puternică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...