Luna iulie vine cu preţuri mari: benzina ar ajunge să coste chiar şi 7 lei pe litru. Românii, la capătul răbdării

Ana Anitoiu 18.06.2021, 20:10
Luna iulie vine cu preţuri mari: benzina ar ajunge să coste chiar şi 7 lei pe litru. Românii, la capătul răbdării

Luna iulie vine cu preţuri mai mari în România. Benzina standard ar putea ajunge să coste chiar şi 7 lei pe litru la sfârșitul acestui an, iar pe lista scumpirilor se află și energia electrică, dar și gazul, în timp ce salariile rămân la fel. Cel minim pe economie ține mulți români în pragul sărăciei.

Care dintre salariați trăiesc cel mai rău în România

Salariul minim pe economie din România, de 2.300 de lei brut, adică 1.386 de lei net sau ”în mână”, se numără printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Ultimul loc în acest clasament este ocupat de Bulgaria, iar primele locuri sunt ale Franței și Germaniei. În 2020 existau peste 1,5 milioane de persoane plătite astfel în țară. Un analist economic a explicat care dintre salariați trăiesc cel mai rău.

”Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experiență, şi atunci orice antreprenor spune: stai un pic, îți dau salariul minim! Și cei care au o vârstă de peste 50 de ani, pentru că, la fel, antreprenorii spun că nu mai ești tânăr, nu ești util, dar te țin cu salariul minim ca să faci vechime să ieși la pensie”, a explicat analistul economic Adrian Câciu.

Luna iulie vine cu preturi mari benzina ar ajunge sa coste chiar si 7 lei pe litru
O persoana numarand bancnote de 50 de lei

Cum se pot descurca angajații plătiți cu salariul minim pe economie

Într-un calcul estimativ, salariul minim pe economie se cheltuie imediat pe strictul necesar, fără să mai rămână ceva pentru micile plăceri, cum ar fi cărți, ieșiri la terasă, cinema sau teatru și altele. De exemplu, utilitățile, energia electrică, internetul, cablul TV și telefonul pot costa aproximativ 500 de lei pe lună. Cumpărăturile de bază pentru o lună, cu pâine, lapte, carne, ulei, orez, apă și fructe și legume mai adaugă în jur de 720 lei de plată.

Un plin de benzină adaugă 250 de lei de achitat, așa că transportul în comun reprezintă o variantă mult mai avantajoasă pentru cei care trăiesc cu salariul minim pe economie. În acest fel, trebuie să scoată din buzunar doar 70 de lei pe lună pentru metrou și jumătate pentru autobuz și tramvai. Prin urmare, pentru haine sau alte lucruri necesare nu prea mai rămân bani. Conform unor studii, un român are nevoie de cel puțin 1.800 de lei pe lună ca să trăiască decent. Adică după ce și-a achitat toate facturile și după ce a făcut toate cumpărăturile strict necesare să îi mai rămână ceva și pentru a ieși în oraș cu prietenii sau pentru orice altă mică plăcere.

Urmăriți Impact.ro și pe