Luna în care românii vor avea câteva zile libere de la stat. Ce sărbători legale urmează

Mihnea Tălău 22.05.2022, 10:46
Luna în care românii vor avea câteva zile libere de la stat. Ce sărbători legale urmează

Românii se pot bucura în luna iunie de mai multe zile libere. Din cele 15 zile libere legale în tot anul 2022, trei pică în luna iunie. Numai că, doar două vor pica în timpul săptămânii, ce de-a treia va fi duminică.

Zile libere legale

Astfel, prima zi liberă – 1 iunie, acordată cu ocazia Zilei Copilului pică în cursul săptămânii, într-o zi de miercuri.

Următoarele libere pică în zilele de 12 și 13 iunie, adică prima și a doua zi de Rusalii. Prima zi liberă pică, din păcate, duminică, a doua este într-o zi de luni. Partea pozitivă este că angajații vor beneficia de un weekend prelungit de trei zile.

De la începutul anului liberele au fost pe 1 şi 2 ianuarie, adică prima şi a doua zi de Anul Nou, care au picat sâmbătă şi duminică. A urmat pe 24 ianuarie, luni, Ziua Unirii Principatelor Române. Lunile februarie și martie, niciun liber. În aprilie zile libere au fost pe 22 aprilie – Vinerea Mare și pe 24 şi 25 aprilie – Paştele ortodox,  duminică şi luni. Și 1 mai  – Ziua Muncii, a căzut în acest an, duminică.

Romanii vor avea in luna aprilie o minivacanta de 4 zile libere cu ocazia Pastelui 2022

Iunie, am amintit, iar in iulie nu avem sărbători legale.

În luna august avem zi liberă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, care pică într-o zi de luni. Astfel, putem vorbi de o noua vacanță de 3 zile în perioada 13-15 august.

Urmează două luni fără sărbători legale, septembrie și octombrie. Abia miercuri 30 noiembrie, de Sfântul Andre și joi, 1 decembrie,  de Ziua Naţională a României sunt următoarele libere.

Tot în decembrie mai avem și 25 şi 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, care pică însă, duminică şi luni.

Ce spune legislația în vigoare

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timpul liber sau care nu-i recompensează pentru munca prestată în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...