Ludovic Orban tocmai a făcut anunțul! La cât va ajunge, din ianuarie 2020, punctul de amendă

Raluca Juncu 10.12.2019, 13:25
Ludovic Orban tocmai a făcut anunțul! La cât va ajunge, din ianuarie 2020, punctul de amendă

Premierul Ludovic Orban face noi anunțuri cu privire la punctul de amendă, către care s-au făcut noi modificări. La cât va ajunge punctul de amendă pentru anul viitor?

Guvernul a anunțat astăzi că va recurge la o înghețare a punctului de amendă începând cu anul 2020. În acest context, însă, modul de calcul, care este raportat la salariul minim pe economie, va suferi modificări, întrucât se dovedește a fi o metoda care nu poate fi aplicată.

Ludovic Orban, lămuriri cu privire la punctul de amendă

„Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranţă trebuie schimbat acest sistem. Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie şi în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim. Vom aplica şi noi această soluţie, să nu creştem punctul de amendă”, a declarat Ludovic Orban, marţi, întrebat dacă punctul de amendă va fi crescut odată cu creşterea salariului minim, potrivit Mediafax.ro.

Ludovic Orban a precizat că măsura va intra în vigoare începând cu anul viitor. Șeful executivului a mai transmis că relația dintre punctul de amendă și salariul minim pe economie nu este o soluție care să poată fi aplicată și că, cel mai probabil, va trebui să se găsească o altă modalitate prin care să fie calculat. Punctul de amendă are o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Plafonarea la 145 de lei a punctului de amendă s-a produs în 2017 şi 2018, mai transmite sursa citată.

Amenzile de circulaţie vor fi îngheţate, potrivit anunțului făcut de Guvern. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Amenzile de circulaţie vor fi îngheţate, potrivit anunțului făcut de Guvern. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Orice modificare a salariului de bază minim brut presupune însă şi creşterea implicită a amenzilor rutiere.  La art. 98, alin.2, din Codul Rutier, este specificat că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Legal, punctul de amendă de circulaţie e legat direct de mărimea salariului minim pe economie. Când PSD a decis, începând din 2017, seria de majorări ale salariului minim, a hotărât să îngheţe prin OUG-uri anuale valoarea punctului de amendă la 145 de lei. Practic, valoarea amenzilor a rămas neschimbată timp de trei ani, iar, în lipsa unei reacţii pe final de an a guvernului actual, amenzile ar urma să se majoreze de la 1 ianuarie cu nu mai puţin de 54%, transmite economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe