Ludovic Orban pregătește restructurarea Guvernului. Măsurile pe care vrea să le ia imediat noul premier al țării

Raluca Juncu 05.11.2019, 14:58
Ludovic Orban pregătește restructurarea Guvernului. Măsurile pe care vrea să le ia imediat noul premier al țării

Guvernul lui Ludovic Orban a primit oficial voturile necesare în ședinta comună a Camerei Deputaților și a Senatului pentru a fi învestit. După ce aseară au depus jurământul în ceremonia oficială de la Palatul Cotroceni, în fața Președintelui Klaus Iohannis, oficialii din ministere urmează să se ocupe, începând de astăzi, de primele măsuri care se doresc a fi luate chiar începând de astăzi.
Premierul proaspăt ales, Ludovic Orban pregătește, începând de astăzi restructurarea guvernului, printr-o ordonanță de urgență care se află încă în lucru pe masa premierului, după cum a afirmat marți chiar Ludovic Orban.

 

Ce pregătește Ludovic Orban

„Când este gata, încă nu am stabilit ora pentru că este în lucru ordonanţă de urgenţă. Din cauza că am restrâns numărul de ministere este necesară operarea unei restructurări. Şi asta se pregăteşte, este în lucru ordonanţă de urgenţă de restructurare a Guvernului. Dacă va fi gata, vom adopta ordonanţă de urgenţă, dacă nu, imediat după prima şedinţa de guvern vom face o a doua şedinţa de guvern. Când este gata actul normativ şi există o hotărâre de guvern care reglementează circuitul proiectelor de acte normative, care este adoptată de guvern trebuie respectată şi din cauza asta avem nişte constrângeri legate de avizare”, a spus Ludovic Orban, întrebat când va avea loc prima şedinţă de Guvern.

Premierul Ludovic Orban şi miniştrii din Cabinetul său, la depunerea jurământul de ieri în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Foto: Inquam/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a ajuns, astăzi dimineață, cu puţin înainte de ora nouă, la Palatul Victoria, însoţit de vicepremierul Raluca Turcan. În cursul zilei de astăzi ar urma să aibă loc a doua reuniune a Cabinetului Orban. Noul lider al Palatului Victoria urmează să se așeze astăzi la masa guvernării pentru a lua primele măsuri în calitate de premier al României, notează mediafax.ro.

„Trebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, un drum al construcției, un drum al refacerii unității în societatea românească, un drum al reluării dialogului interinstituțional și între puterile statului, un drum care cu adevărat să reașeze România pe traiectoria euro-atlantică și care să pună bazele unei dezvoltări economice a României pe baze solide și pe termen lung”, transmitea ieri în Parlament Ludovic Orban, proaspăt ales prim-ministru al României, după moțiunea de cenzură prin care Viorica Dăncilă și Cabinetul său a fost demis.

Ce măsuri urmează să adopte Executivul lui Ludovic Orban

  • Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.
  • Asigurarea resurselor financiare pentru funcționarea autorităților locale și pentru plata facturilor din PNDL 1 și PNDL 2 la Rectificarea bugetară.
  • Rectificare bugetară pozitivă pentru programele de sănătate.
  • Asigurarea la rectificarea bugetară a sumelor aferente plăților programului StartUpNation 2018 (în prezent sunt prevăzute doar 40 milioane lei credite bugetare pentru acest program din totalul de 233 cât ar trebui, diferența fiind tăiată la rectificarea din august 2019).
  • Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.
  • Adoptarea HG pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 după consultarea partenerilor sociali, sindicate și patronate.
  • Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.
  • Emiterea ordinelor de ministru pentru alocarea cifrelor de școlarizare pentru anul I de studiu din învățământul universitar.
  • Emiterea ordinelor de ministru cu numirea ISG în 3 judete (DB, BC, AR). Aici, sunt ISG cu delegare de atribuții cărora le expiră delegația pe 30 octombrie și nu mai pot da salariile în județele respective .
  • Abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.
  • Întărirea capacităţii de combatere a traficului de persoane şi de droguri, destructurarea grupurilor criminale, prin stabilirea unor responsabilităţi concrete de acţiune la nivelul instituţiilor implicate (MAI, Parchet, cooperare internaţională).
  • Deblocarea situaţiei de numire a unor şefi de unităţi cum ar fi IPJ Botoşani şi Mehedinţi, posturi care au devenit vacante şi nu pot fi ocupate în lipsa emiterii actelor administrative de către ministru.
  • Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.
  • Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.
  • Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.
  • Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.
  • Adoptarea proiectului de lege privind cadrul normativ necesar pentru reglementarea statutului cetățenilor Regatului Unit din România (pentru ipoteza unui hard Brexit, fără acord).
  • Construcția bugetului pentru anul 2020 la Apărare (asigurarea a 2% din PIB + alocarea echilibrată a cheltuielilor de personal, operare și mentenanță; achiziții) și deblocarea programelor de înzestrare aprobate/în derulare.
  • Pregătirea stocurilor de energie și a infrastructurii de transport pentru perioada de iarnă.
  • Modificare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 (și ordonanțele care o modifică OUG 19/2019, OUG 43/2019) în telecomunicații, energie, Pilonul 2 de pensii și sistemul bancar.
  • Abrogarea măsurilor OUG 114/2018 cu privire la domeniul energiei cu perioadă de tranziție, cu consultarea Comsiei Europene pentru a închide procedura de infringement declanșată împotriva României.
  • Stoparea declinului companiilor de stat din domeniul transporturilor, cu accent pe TAROM și CFR Marfă.
  • Transpunerea în integralitate a Pachetului IV feroviar, a Regulamentului European și a Directivelor europene privind siguranța și interoperabilitatea, pentru evitarea infringementului.
  • Adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene:
    • Evitarea dezangajării automate de fonduri la sfârșitul anului 2019 în valoare de aproximativ 600 mil euro. Programele operaționale cu cel mai mare risc de dezangajare sunt Programul Operational Regional cu aproximativ 400 mil euro și Programul Operational Capital Uman 100 mil euro.
    • Adoptarea măsurilor necesare pentru documentele strategice (acord de parteneriat + programe operaționale) aferente perioadei de programare 2021-2027 până la sfârșitul anului pentru a permite continuarea negocierilor cu CE în vederea accesării începând cu anul 2021 a sumei de 31 mld euro alocate României;
    • Adoptarea măsurilor urgente necesare pentru anul 2020 în vederea evitării dezangajării automate de fonduri pentru suma de 3,2 mld euro;
  • Asigurarea bugetării și finalizării în termen a investițiilor angajate de statul român pentru desfășurarea meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro2020 găzduite de țara noastră;
  • Asigurarea de urgență a susținerii financiare pentru federațiile și sportivii români care participă la competițiile de calificare la Olimpiada de Vară Tokyo 2020.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe