Ludovic Orban, mesaj tranșant adresat direcţiilor de sănătate publică: “Nu aveţi voie să fiţi obosiţi”

Iancu Andreea 12.11.2020, 14:58
Ludovic Orban, mesaj tranșant adresat direcţiilor de sănătate publică: “Nu aveţi voie să fiţi obosiţi”

În cadrul unei videoconferințe, susținută joi, 12 noiembrie, Ludovic Orban a transmis un mesaj tranșant la adresa Direcțiilor de Sănătate Publică. Acesta a încercat astfel să îi mobilizeze pe angajații DSP în lupta cu noul coronavirus, pe teritoriul țării noastre.

Mesajul lui Ludovic Orban pentru Direcțiile de Sănătate Publică

Într-o perioadă în care numărul de cazuri noi de coronavirus atinge praguri record, premierul României le solicită angajaților DSP și mai multă determinare. Ludovic Orban a explicat în cadrul videoconferinței de joi că, în ciuda presiunii pe direcțiile de sănătate publică, acestea au o misiune extrem de importantă pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

“Închei prin a cere din nou direcţiilor de sănătate publică să îşi crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, atât pentru persoanele diagnosticate pozitiv, cât şi pentru persoanele care trebuie să intre în carantinare. E adevărat că pe direcţiile de sănătate publică este o presiune mare.

Pe de altă parte direcţiile de sănătate publică au această misiune fundamentală de a opri pandemia. Emiterea deciziilor, degeaba facem anchete, dacă nu sunt emise deciziile de carantinare sau izolare a persoanelor bolnave. Sunt persoane pentru care s-a dispus izolarea, fie nu au primit deciziile, fie nu a fost verificat dacă s-a respectat decizia. Nu aveţi voie să fiţi obosiţi. Trebuie să fiţi mobilizaţi la maxim. Am convingerea că vom reduce numărul de infectări şi vom intra pe trend descendent pentru a putea începe să revenim uşor uşor la o normalitate”, a concluzionat Orban.

Premierul înțelege presiunea de pe sistemul DSP, însă solicită mai multă determinare
Premierul înțelege presiunea de pe sistemul DSP, însă solicită mai multă determinare

Ce le transmite premierul prefecților din teritoriu

Șeful Executivului a formulat un mesaj și pentru prefecții din țară, cărora le solicită mai multă responsabilitate. Aceștia din urmă trebuie să păstreze legătura cu primarii, care să se asigure de implicare în efortul de a gestiona pandemia. Măsurile impuse de către autorități trebuie transmise și respectate, dar și sancționați aceia care le încalcă.

“Suspendarea pe o perioadă de timp a activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, de asemenea reducerea circulaţiei pe perioada nopţii şi folosirea sistemului telemuncă şi decalarea programului de începere şi finalizare a activităţii la serviciu, atât în unităţile publice, cât şi în zona privată. Aceste lucruri trebuie comunicate şi să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinaţi să le respecte. Aş solicita prefecţilor să responsabilizeze suplimentar primarii.

Primarii sunt proaspăt aleşi, ei se bucură de autoritate în comunitate şi trebuie implicaţi în efortul nostru de a opri pandemia. Sunt oameni care trebuie să comunice măsurile şi care să se asigure că se dispun acţiunile atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară. Primarul trebuie să fie alături şi să susţină implicarea poliţiei locale, nu aşa cum au făcut până de curând unii primari să dea ordine diferite decât cele primite de la inspectoratele judeţene de poliţie. Le cer prefecţilor, împreună cu inspectoratele de muncă să discute cu angajatori publici şi privaţi decalajul muncii pentru a evita aglomerarea în mijloacele de transport”, a afirmat Ludovic Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe