Ludovic Orban a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților. „Nu pot să fiu părtaş la trădarea cetăţenilor”

Ioana Bucur 13.10.2021, 13:26
Ludovic Orban a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților. „Nu pot să fiu părtaş la trădarea cetăţenilor”

Așa cum a anunțat chiar la congresul PNL, după ce a aflat că a pierdut cursa pentru șefia partidului, Ludovic Orban a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Acuzații grave la adresa noii conduceri liberale și a lui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților

Update, ora 13:25. Ludovic Orban a explicat de ce a ajuns să demisioneze din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

„Am anunțat încă din campania internă că dacă nu voi fi ales îmi voi prezenta demisia. În urmă cu cinci minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către biroul permanent și secretar general al Camerei Deputaților. Demisionez din mai multe motive. Am anunțat această decizie. Pentru a putea gira astfel de funcții, nu poți să girezi astfel de funcții decît dacă beneficiezi de legitimitate.

Motivul principal al demisiei mele e legat de faptul că nu mai pot fi părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu au nici o legătură cu angajamentele PNL din campania electorală. Am promis românilor patru ani de stabilitate, pace politică, în care să construim, să investim, să asigurăm creșterea veniturilor cetățenilor, un salt în dezvoltarea României.

Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu, în frunte cu Iohannis? Au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor PNL și și-au încplcat toate agajamentele luate în fața cetîțenilor. Eu nu pot fi părtaș și complice la decizii care trebuia să mă facă să încalc legea.

Nu pot fi părtaș la ce urmează să se întâmple în România. PNL a fost total decredibilizat, coaliția de centru-dreapta a fost făcută praf. Nu pot fi părtaș la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer și lasă românii fără guvern și instituții care să le apere sănătatea și viața”, a declarat Ludovic Orban.

Știre inițială: 

Fostul președinte PNL a anunțat că și-a trimis demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la partid imediat după ce a pierdut alegerile interne din Partidul Național Liberal în fața lui Florin Cîțu.

„Nu am depus demisia la Camera Deputaţilor, pentru că, dacă astăzi mi-aş fi dat demisia de la Cameră, cel mai probabil în situaţia politică în care ne găsim, ar fi putut ajunge preşedinte al Camerei Deputaţilor un PSD-ist şi nu vreau să fac niciun cadou PSD.

Demisia mea nu este la dispoziţia domnului Cîţu pe o perioadă nelimitată. În cazul în care, într-o perioadă de maximum 15 zile, ea nu va fi depusă la Camera Deputaţilor, mi-o voi depune eu personal”, a explicat atunci Orban.

Aproape două săptămâni mai târziu, Orban anunța, marți, că își va depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor miercuri, de la ora 12:00.

„Sunt un om de onoare, un om care îşi respectă cuvântul. Îmi voi depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor mâine (miercuri – n.r.), la ora 12,00, şi voi face o declaraţie după ce îmi depun demisia”, a anunțat Ludovic Orban, în urmă cu o zi, la Palatul Parlamentului.

Ludovic Orban demisionează din funcția de președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban și Florin Citu

Marcel Ciolacu: „Mi-e suficient funcţia de şef la ciuma roşie”

În acest moment, niciun partid nu are majoritatea pentru a obține alegerea unui nou președinte. Potrivit unor surse, PNL îl va propune interimar pe Florin Roman, actualul vice-președinte al Camerei.

Florin Cîţu a declarat luni că partidul va avea o propunere pentru şefia Camerei Deputaţilor, care va fi stabilită prin vot în Biroul Executiv, după ce demisia lui Orban „îşi va urma cursul”.

Întrebat dacă PSD doreşte funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a precizat că funcţiile de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt negociate când există o majoritate.

„Vom lua o decizie. Momentan, Orban nu şi-a dat demisia. Dacă aveţi un om politic serios despre care să discută, discutăm.

Dacă se creionează o majoritate. Le-am spus şi colegilor, mi-e suficient funcţia de şef la ciuma roşie”, a mai declarat liderul social-democraţilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...