Ludovic Orban, declarații despre criza sanitară din România. „Am urcat gradual la o testare care depășește 2.500 de teste pe zi și vom atinge cifra de 3.000”

Redacția IMPACT 02.04.2020, 21:24
Ludovic Orban, declarații despre criza sanitară din România. „Am urcat gradual la o testare care depășește 2.500 de teste pe zi și vom atinge cifra de 3.000”
Ludovic Orban vorbește despre criza sanitară din România, cu precădere cea creată în municipiul Suceava, unde joi, au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri de coronavirus.

Premierul României, despre situația pandemiei la nivel local

Ludovic Orban a transmis, într-o intervenție video la Digi 24 că este înaintat în dezbatare la Guvern un proiect de OUG cu mai multe măsuri pentru a beneficia de sprijin pe mai multe laturi:
  • acordarea unor ajutoare (peste 100.000) cu pachete de igienă sanitară
  • achiziția de echipamente medicale
  • achiziția de substanțe
  • achiziția de materiale
„În România, ne confruntăm cu o epidemie nouă, este vorba despre un virus care se răspândește foarte ușor, un virus care rezistă în atmosfera, pe suprafețe și care iată, a generat în aproape toate țările măsuri extrem de serioase pentru a combate răspândirea virusului, măsuri care afectează libertățile individuale” a transmis joi seară, premierul României.
Numărul de îmbolnăviri, în România ajunge la 2.738. Foto: Inquam Photos
Numărul de îmbolnăviri, în România ajunge la 2.738. Foto: Inquam Photos

Despre testarea cetățenilor

„Am urcat gradual la o testare care depășește 2.500 de teste pe zi și vom atinge cifra de 3.000

Testarea care se face corect este cea care se face prin testare real time PCR. Noi a trebuit să achiziționăm PCR-uri, nou am  inventariat”, explică Orban.

Întrebat în legătură cu capacitatea maximă de testare, premierul României spune că, de fapt, este vorba de câte persoane trebuie să fie testate.

„Noi am redus timpul recoltării exudatului faringian pentru pacienții la care se realizează testarea. În momentul în care achiziționezi un PCR, trebuie să parcurgi foarte multe etape. Este necesar personal specializat, testarea nu este una simplă, necesită timp și experiență, trebuie realizată de persoane cu experiență. Capacitatea va crește până la necesarul care trebuie.

Am luat decizia să mai trimitem în regim de urgență încă un aparat de testare, testete erau făcute la Iași dar și acolo la Iași a crescut capacitatea de testare”, a transmis Ludovic Orban.

Despre situația din Suceava

„Toate resursele pe care le putem disponibiliza au fost trimise la Suceava. Este clar că în Suceva au fost cele mai multe îmbolnăviri în privința cadrelor medicale. Nu a fost doar un management neglijent, ci o atitudine de desconsiderare față de coronavirus.

Suceava este unul dintre spitalele care s-au dezvoltatt cel mai mult în ultimii opt ani. Un spital care a atras cetățeni care au preferat să beneficieze de serviciile medicale ale spitalului până la izbucnirea epidemiei. Este un spital care nu a avut niciodată probleme de natură materială”, a mai adăugat Ludovic Orban, într-un interviu acordat pentru Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe