Ludovic Orban cere o nouă ordonanță militară. Ce noi măsuri vrea să fie prevăzute în ea

Raluca Juncu 03.04.2020, 13:33
Ludovic Orban cere o nouă ordonanță militară. Ce noi măsuri vrea să fie prevăzute în ea

Ludovic Orban s-a reunit joi, într-o ședință de urgență desfășurată în regim de videoconferință, cu Președintele României, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, și reprezentanți ai instituțiilor locale cu privire la situația epidemiologică de la Suceava. Ulterior, a avut loc o ședință de Guvern la Palatul Victoria, în care premierul României a dezbătut cu miniștrii situația actuală generată de epidemia de COVID-19.

Ludovic Orban solicită o nouă ordonanță militară pentru transportatori

În ședința de Guvern de joi, în care premierul s-a reunit cu cabinetul său, a fost solicitată o nouă ordonanță militară care să reglementeze transportul de marfă.

„Am avut o consultare cu companiile specializate în transport de marfă și de persoane. În ceea ce privește transportul de marfă ni s-a solicitat o clarificare prin ordonanță militară ce vizează șoferii care conduc mijloacele de transport de peste 2,5 tone. Sunt mulți șoferi care nu dispun de spații de izolare. Mulți nu mai vor să plece în cursă. Este extrem de important să asigurăm fluența transporturilor de marfă la graniță. Trebuie să respectăm timpul intordus de Comisia Europeană de stat la granița. Trebuie să respectăm la maximum regulile privind transporturile de marfă

Consider ca  fluidizarea și afectarea în măsură cât mai mica a transportului de marfă vor avea un impact pozitiv asupra întregii situații (n.red. creată de epidemia de COID-19)”, a precizat premierul României, în ședința de Guvern.

Noua Ordonață Militară va reglementa și intrarea în carantină a persoanelor care vin din statele care se regăsesc în zonele roșii, afectate cel mai mult de răspăndirea coronavirusului.

Astfel, toți călătorii care ajung în România din Marea Britanie, Belgia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Austria, Olanda și Elveția vor intra automat în carantină instituționalizată timp de 14 zile, cum este procedura.

Harta live a cazurilor de coronavirus, realizată de Universitatea John Hopkins. Sursa foto: coronavirus.jhu.edu
Harta live a cazurilor de coronavirus, realizată de Universitatea John Hopkins. Sursa foto: coronavirus.jhu.edu

Măsura plasării în carantină înlocuiește măsura autoizolării la domiciliu, valabilă până astăzi, deoarece țările menționate mai sus au devenit „zone roșii”

Ministrul de Interne, Marcel Vela a solicitat, de asemenea impunerea unei noi ordonanțe cu privire la tranzitul transportatorilor de pe teritoriului românesc care vin din teritoriul ungar.

Ce măsuri a anunțat Comisia Europeană pentru fluidizarea traficului de marfă

Comisia Europeană a agreat cu statele membre să adopte un pachet de măsuri cu privire la transporturile urgente care sunt necesare pentru trecerea în flux continuu a echipamentelor medicale și nu numai. Pentru a se pune în aplicare acest lucru, se vor folosi așa numitele culoare verzi.

Punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de natura mărfurilor pe care le transportă. Trecerea frontierei, care include toate verificările și controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, potrivit comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean.

Urmăriți Impact.ro și pe