Cuptorul cu microunde este aliatul nostru de nădejde atunci când vrem să încălzim rapid mâncarea, dar poate fi folosit și pentru a găti anumite alimente. Unele gospodine apelează la el și pentru a decongela rapid alimente înghețate, însă trebuie să țineți cont că nu orice aliment sau orice tip de recipient poate fi pus în cuptorul cu microunde.
Pentru mulți oameni, cuptorul cu microunde este absolut indispensabil. În doar câteva minute, mâncarea este caldă și gata pentru a fi servită. Unde mai pui că au apărut și rețete de mâncare care pot fi preparate la microunde. Unele deserturi, pastele, omleta pot fi făcute la fel de bine în cuptorul cu microunde, simplu și rapid.
Atunci când puneți ceva la microunde, trebuie să țineți cont dacă se pretează pentru a fi folosit sau gătit în acest fel. Nu orice aliment sau orice tip de vas poate fi folosit în siguranță în cuptorul cu microunde.
În ceea ce privește recipientele în care încălzim mâncarea, trebuie să știți că vasele din plastic nu ar trebui puse niciodată la microunde. Multe caserole și boluri din plastic conțin chimicale periculoase (BPA) care, atunci când sunt expuse la temperaturi mari, ajungă să pătrundă în mâncare.
Un alt tip de ambalaj care trebuie evitat când încălziți mâncarea la microunde este polistirenul. Acele caserole de unică folosință în care vine uneori mâncarea ambalată atunci când o comandăm sunt confecționate din polistiren, care nu este altceva decât un derivat al plasticului. Acesta eliberează substanțe nocive atunci când este expus la căldură și poate chiar să se topească.
Nici vasele din metal sau cu inserții metalice nu pot fi puse la cuptorul cu microunde, pentru că îl pot defecta. Folosiți vase cât mai simple, ideal din sticlă securizată, sau ambalaje pe care scrie că pot fi folosite în siguranță la microunde.
Dacă în ceea ce privește vasele și ambalajele am lămurit aspectul, trebuie să știți că nici alimentele nu pot fi puse toate la microunde. Deși mulți oameni folosesc intens funcția de decongelare a cuptorului cu microunde, acest lucru nu este tocmai recomandat.
Explicația este cât se poate de simplă: carnea congelată, de exemplu, nu are aceeași grosime peste tot. Acest lucru înseamnă că, atunci când încercăm să o dezghețăm la microunde, marginile și porțiunile mai subțiri vor începe să se gătească, în timp ce în mijloc va rămâne înghețată.
Ouăle întregi nu ar trebui nici ele să fie puse la cuptorul cu microunde. Nu încercați să le fierbeți așa, pentru că nu veți avea succes. Ouăle crude puse în cuptorul cu microunde vor exploda și se va face mizerie în interiorul cuptorului.