Lucruri neștiute despre Florin Cîțu, noul premier desemnat. Ce secrete ascunde acesta

Ana Anitoiu 09.12.2020, 20:54
Lucruri neștiute despre Florin Cîțu, noul premier desemnat. Ce secrete ascunde acesta

Câteva lucruri neștiute despre Florin Cîțu ies la iveală, după ce actualul ministru al Finanțelor Publice a fost desemnat de PNL ca să devină noul premier al României, după demisia lui Ludovic Orban, în urma eșecului liberalilor la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Iată unele secrete ale acestuia.

Ce studii are Florin Cîțu și unde a lucrat, înainte de a intra în politică

Florin Cîțu, născut la 1 aprilie 1972, în București, a absolvit Grinnell College din Statele Unite ale Americii, specializarea economie/matematică, în anul 1996. El a obținut ulterior un master şi un doctorat la Iowa State University.

Înainte de a se întoarce în România, după studii, și înainte de a intra în politică, Florin Cîțu a lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). Între anii 1997 și 2001, a fost lector la Iowa State University, în Statele Unite ale Americii. Din CV-ul său reiese că vorbește limbile engleză, franceză și italiană. În 2006, s-a alăturat echipei ING Bank și a pus bazele echipei de cercetare, devenind economist șef.

Florin Cîțu a devenit sentor, în anul 2016. Cum s-a poziționat

În anul 2016, Florin Cîțu a intrat în politică și a devenit senator. Atunci, el s-a poziționat ca un adept al politicilor liberale și anti-etatist. A pus în practică politici fiscale extrem de prudente, de când a devenit ministru al Finanțelor. A gestionat un proiectul de buget ”conservator”, după cum el l-a numit chiar el.

Când a ajuns ministru al Finanțelor Publice, Florin Cîțu a făcut publice deficitele lăsate de PSD și și-a asumat construirea bugetului pentru anul 2020 pe un deficit bugetar de 3,6%, peste ținta de 3% asumată de România prin tratatele Uniunii Europene. A tăiat din bugetul pe 2020 cea mai mare parte din bugetul PNDL 2 – programul de dezvoltare locală destinat baronilor locali, indiferent de partid.

Lucruri nestiute despre Florin Citu, noul premier desemnat. Ce secrete ascunde acesta
Florin Citu

Florin Cîțu, unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD

Totodată, Florin Cîțu este unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD. El a avut multe dispute cu fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Cîțu l-a acuzat pe Teodorovici, printre altele, că are imunitate diplomatică acordată de Moscova, că nu plătește taxe statului român, deoarece este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei, precum și că încalcă legea penală, pentru că nu are voie să ocupe alte funcții remunerate cât timp este membru al Guvernului.

În martie 2019, când a fost dezbătut bugetul de stat pentru acel an, între Florin Cîțu și Eugen Teodorovici au apărut și jigniri. ”Eşti frumos, chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost!”, i-a strigat fostul ministru al Finanțelor Publice lui Florin Cîțu, în Comisiile de buget-finanţe.

Ce avere are Florin Cîțu

Potrivit ultimei declarații de avere, care a mai fost desemnat premier, la începutul acestui an, pe 26 februarie, după ce guvernul Orban a picat la moțiune de cenzură, are o mică avere. El deține, de la părinți, o cotă parte de 1/2 din trei terenuri: un hectar din comuna Golești, satul Tulei, județul Vâlcea, dintr-un teren de 75 de hectare, din comuna Voineasa și, tot în această localitate, 1.250 de metri pătrați.

În plus, în Tulei, Florin Cîțu deține o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați. Actualul ministru al Finanțelor Publice are și o casă de 130 de metri pătrați cumpărată prin credit în Sectorul 2 din Capitală. El are și un depozit bancar de 350.000 lei și un împrumut acordat, în valoare de 35.000 euro. Florin Cîțu are și un credit de 303.000 de euro contractat în 2007. În ceea ce privește veniturile, anul trecut a încasat 128.328 lei, ca senator, și 300.000 lei dintr-un contract de vânzare bunuri imobile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...