Lucrările de la Pasajul pietonal de la Eroii Revoluției, în pericol după condamnarea lui Piedone. Propagandă a primarului Daniel Băluță și deranj major provocat pietonilor și locuitorilor zonei

Cristian Botez 23.05.2022, 15:23

„Fluidizăm traficul rutier și eliminăm trecerile de pietoni în cea mai aglomerată intersecție din Sectorul 4. Încep lucrările la pasajul pietonal de la Eroii Revoluției”. Așa începea un anunț postat de Primăria Sectorului 4 al Capitalei, la începutul lunii aprilie a acestui an.

Acest comunicat este o înșiruire de fraze cu aspect de propagandă – de „ciugulire” a orgoliului tot mai mare al primarului Daniel Băluță. Acesta vorbește despre utilitatea acestei lucrări, utilitate care ar urma să fie un beneficiu pentru pietonii care tranzitează zona și pentru șoferii care traversează intersecția în diverse sensuri.

Lucrări abandonate după două zile

Și comunicatul a rămas în această exprimare laconică, evazivă și incompletă, înțepenit printre anunțurile publicate pe site-ul primăriei. Acesta a fost emis în timp ce lucrările au fost abia începute cu doar câteva zile de lucru efectiv, conform spuselor unor mici întreprinzători din zonă. Aceste lucrări au luat asfaltul trotuarului de pe partea Cimitirului Bellu, începând de la Colegiul catolic „Sf. Iosif” până la Cimitirul Eroilor Revoluției, dar între timp au fost sistate.

Au rămas în urmă câteva sute de metri de trotuar „arat”, impracticabil pentru pietoni, pentru mamele ori bunicii care tranzitau intersecția având cărucioarele în care se aflau cei mici. Un traseu care a devenit pistă cu obstacole pentru oricine, grămezile de borduri care sunt stivuite pe paleți sau direct pe trotuar, punând la grea încercare pe cei care se aventurează să treacă pe aici.

Nimic nu s-a mai clintit din data de 3 aprilie, ziua în care au fost demarate lucrările. Trotuarele rașchetate, cu „șleauri” în care te poți alege cu o entorsă, dacă nu chiar cu un contact direct pe burtă cu suprafața neregulată, abrazivă ce-a mai rămas din trotuar. Astfel, locuitorii din zonă sau cei aflați în trecere, oamenii care vin le cimitir cu rânduieli omenești, nu au neapărat cea mai mare siguranță.

În plus, Primăria Sectorului 4 nu a montat nici măcar un panou informativ în legătură cu acest proiect, așa cum prevede legea. Proiect care, evident, va transforma toată zona într-un imens șantier. Acest fapt poate duce la perturbări majore ale traficului, la tulburarea serioasă a liniștii locatarilor din blocurile învecinate, ca și a circulației pietonilor prin intersecție. Și aceasta, potrivit comunicatului Primăriei Sectorului 4, timp de mai bine de un an.

Poliția Rutieră, antrenată în propaganda primăriei

Și, ca o ironie suplimentară, un alt act de comunicare birocratică, formală, făcută de amorul informării inutile, Poliția Rutieră anunța la acea dată că „În perioada 03-26.04.2022, în vederea construirii unui pasaj pietonal subteran, vor fi instituite restricții de circulație pe trotuar și banda I de circulație în Piața Eroii Revoluției, sensul dinspre Șos Olteniței către Calea Șerban Vodă, iar ulterior datei de 26.04.2022 și până la data de 31.07.2022 se va restricționa traficul și pe banda a doua de circulație”.

Un comunicat atât de formal, care nu are nicio legătură cu ceea ce se petrece în mod real în teren. Mai mult, acest comunicat omite să spună ce firme efectuează aceste lucrări, care sunt etapele derulării acestora și ce presupune acestea din punct de vedere al, culmea, circulației atât pietonale cât și a vehiculelor prin această intersecție.

Fapt ce intră, iată, chiar în contradicție cu însuși scopul declarat al acestui proiect. În plus, comunicatul nu spune o vorbă despre cât costă aceste lucrări. Un act evident de lipsă de transparență față de locuitorii sectorului 4, care, cu siguranță, ar fi extrem de interesați să afle cum sunt cheltuiți banii publici de către primarul pe care l-au ales.

Indiciu pierdut în timp. Costul proiectului, aproape 4 milioane de euro.

Un indiciu despre costurile proiectului poate fi găsit abia în trecut, prin presa de acum mai bine de 15 ani, când găsim rădăcinile acestui demers urbanistic. Astfel, se consemna atunci: „(…) În 2006 a fost semnat un contract de către Primăria Generală,  sub mandatul primarului Adriean Videanu, cu firmele asociate Iridex-Sompet pentru 11 milioane de lei. Ulterior costul a fost majorat până la 18 milioane de lei”. Așadar, la cursul de azi, în jur de 3,6 milioane de Euro.

Ulterior, în 2008, odată cu instalarea lui Sorin Oprescu în fotoliul de edil șef al Bucureștiului, proiectul a fost abandonat și dat uitării.

Adriean Videanu – „tatăl bordurilor”

Adriean Videanu este cel care a lansat „moda” bordurizării generale a trotuarelor din București, născând controverse și suspiciuni serioase privind utilitatea reală a operațiunii, atâta vreme cât aceasta prevedea înlocuirea masivă chiar și a zeci de kilometri de borduri deși acestea fuseseră montate de puțină vreme și erau în perfectă stare.

De aici și renumele pe care l-a căpătat în timp, făcând din schimbarea aproape obsesivă a sute de kilometri de borduri din oraș, o practică curentă, regulate a Primăriei Generale a Capitalei. De altfel, în timp, Adriean Videanu s-a ales chiar cu titlul de „tatăl bordurilor”.

Condamnarea lui Piedone, lovitură de grație pentru bugetul lui Băluță

Cât ar urma să coste în prezent acest proiect, sau cât se estimează că va costa, pentru că, în mod tradițional, vor exista majorări, doar primarul Băluță știe. Și, probabil, și apropiații lui din primărie sau din zona oamenilor de afaceri cu interese în sectorul 4.

Dar orice plan și-ar fi făcut primarul sectorului 4, acesta pare a fi pus serios în pericol după ce anteriorul ocupant al scaunului de primar, Cristian Popescu, alias Piedone, a fost condamnat la închisoare în cazul ”colectiv”, la pachet cu obligarea primăriei pe care a condus-o, cea a sectorului 4, la plata a 36 de milioane de Euro, în solidar cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, firmele SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL. Modalitatea în care vor fi plătite daunele, care cuprind sume acordate familiilor celor decedați și supraviețuitorilor răniți, aflate între 1.000 de lei și 1 milion de euro, urmează să fie stabilite.

De asemenea, odată cu trecerea la efectuarea plăților și după stabilirea cuantumului care cade în sarcina Primăriei Sectorului 4, rămâne de văzut care din proiectele urbanistice sau de altă natură ale primăriei, și în ce măsură vor fi afectate de măsura impusă de instanța de judecată.

Precizăm, totodată, că până la data publicării acestui material jurnalistic, Primăria Sectorului 4 nu a dat curs solicitării noastre de a primi precizări legate de cursul desfășurării și alte elemente de interes public privitoare la acțiunea de realizare a pasajului pietonal din intersecția de la Eroii Revoluției.

Urmăriți Impact.ro și pe