Lucifer, noul fenomen meteo care face prăpăd în România. Care sunt zonele afectate

Ioana Bucur 14.08.2021, 23:54
Lucifer, noul fenomen meteo care face prăpăd în România. Care sunt zonele afectate

Caniculă extremă, temperaturi record, incendii de vegetație, inundații devastatoare. Este doar începutul unei serii de schimbări drastice ale vremii. Ce este Lucifer, noul fenomen meteo care face prăpăd în România.

Urmează zile de foc la noi în țară. Ce este Lucifer, fenomenul meteo ce aduce temperaturi extreme în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare meteo de tip cod galben valabilă pentru opt județe din țară în care se vor înregistra temperaturi foarte mari: Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Acest nou val de caniculă este alimentat de aerul fierbinte provocat de anticiclonul subtropical Lucifer venit din Sahara a făcut ravagii și a dus la incendii masive în Turcia și Algeria.

În Sicilia devastată de incendiile de vegetație s-au înregistrat 48,8 grade Celsius, un record în Europa, iar meteorologii anunță că sudul Italiei va fi sub stăpânirea anticiclonului pentru toată săptămâna.

La noi în țară, valul de căldură se va extinde sâmbătă și duminică iar indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic. Temperaturile maxime sâmbătă vor atinge 33-36 de grade, în timp ce duminică vor și 38 de grade și local caniculă în Banat, Crișana, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

La mijlocul săptămânii următoare, marți și miercuri, canicula se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Sudul Europei deja are probleme grave alimentate de anticiclonul subtropical Lucifer, venit din Sahara.

Lucifer, noul fenomen meteo care face prăpăd în România
Cod galben de canicula in mai multe zone din tara

Incendiile de vegetație din Italia au ajuns lângă Roma

Locuitorii din mai multe sate situate la aproape 40 de kilometri de Roma au fost evacuați de urgență, vineri, în urma izbucnirii unui incendiu de pădure, în contextul în care temperatura se apropie de 40 de grade Celsius în capitala italiană, relatează Reuters.

Valul de caniculă se îndreaptă acum spre partea de nord a Italiei, unde, în noaptea de joi spre vineri, 25 de familii şi-au părăsit locuinţele în timp ce incendii se extindeau în Rezerva Naturală Monte Catillo, în apopiere de Tivoli, la periferia Romei, au anunţat pe Twitter pompierii.

În Lentini, un oraș din Italia, primarul a limitat plimbările la cele mai periculoase ore, în care soarele arde foarte tare.

„De la 10 la 19 este interzis mersul cu câinii la plimbare și este interzisă ţinerea animalelor pe balcoane sau terase. Protecția civilă și Crucea Roșie ajută pe cei mai slabi și mai fragili oameni, cum ar fi persoanele în vârstă”, a spus primarul.

Premierul italian Mario Draghi a promis joi un ajutor financiar comunităţilor afectate de incendii şi un plan de acţiune în vederea replantării unor zone forestiere şi consolidării zonei rurale împotriva unor catastrofe naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...