Lucian Bode, despre noile măsuri de relaxare ce ar putea fi luate după 1 august. Ce se va întâmpla cu masca de protecție: “Ne uităm cu îngrijorare la ce se întâmplă în alte state”

Ioana Constantin 26.07.2021, 17:23
Lucian Bode, despre noile măsuri de relaxare ce ar putea fi luate după 1 august. Ce se va întâmpla cu masca de protecție: “Ne uităm cu îngrijorare la ce se întâmplă în alte state”

Lucian Bode, despre noile măsuri de relaxare. Unitatea specială de Jandarmi care asigură paza și securitatea centralei nucleare de la Cernavodă are, de astăzi, un nou sediu. Cazarma în care se vor muta jandarmii este un fost hotel al Uzinei Nuclear-Electrica, transformat și renovat acum pentru nevoile militarilor în uniformă. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost prezent astăzi la inaugurare.

Lucian Bode, despre noile măsuri de relaxare

De 35 ani jandarmii păzesc centrala nucleaară de la Cernavodă, iar misiunea lor armată a început în 1985. Atunci erau în Armata de uscat, iar după Revoluție au devenit jandarmi și au continuat ca să păzească obiectivul nuclear.

Începuturile activității structurilor de jandarmi în cadrul centralei ucleare se leagă de anul 1985, cand au fost puse bazele primei colaborări care de atunci a evoluat sub diverse forme. În 1985 demaram acest parteneriat la nivel de paza perimetrală cu un pluton. Și ajungem iată, în 2o19, când asiguram paza integrală a acestui obiectiv, a spus Lucian Bode, ministrul de interne.

Acum jandarmii au un sediu nou, cu dotări moderne de care se vor bucura angajații unității de paza și securitate de pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă. Vorbim de aproape 4oo de angajați ai acestei unități.

Pentru noi, prioritatea no. 1 este securitatea și siguranța nucleară, cât și intervenția în caz de urgență sau incendiu. Colaborarea pe termen lung cu dumnevoastră este o prioritate pentru noi și suntem convinși că având un efectiv de paza profesionist, dedicat obiectivului nuclear vom răzbi, a spus Cosmin Ghiță, directorul centralei Nucleare.

Lucian Bode, despre noile masuri de relaxare
Jandarmi Constanța

Această casă nouă reprezintă un factor favorizant în demersurile de eficientizare a activității și de creștere a performanței efectivelor de jandarmi care deservesc acest obiectiv de importanță strategică națională. Condițiile de muncă sunt extrem de importante pentru a face performanță în activitate, iar responsabilitățile ce revin structurilor de jandarmi de pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă sunt în acord cu importanța acestui obiectiv.

Masca rămâne obligatorie și după 1 august în spațiile închise

Prezent la inaugurarea noului sediu al Unității Speciale de Jandarmi care asigură paza și securitatea centralei nucleare, Lucian Bode a făcut și o serie de declarații referitoare la eventualele măsuri de relaxare ce ar putea fi luate după 1 august în contextul pandemiei de Covid 19. Lucian Bode a declarat că singura soluție viabilă pentru a nu se mai apela la măsuri restrictive este continuarea campaniei de vaccinare. Pe de altă parte, purtarea măştii la interior va rămâne o măsură obligatorie şi după 1 august, iar ca măsură de relaxare se intenţionează creşterea numărului participanţilor la evenimente private.

Portul măştii la interior este o măsură obligatorie. O să vă dăm o informaţie legată de măsurile pe care le vom lua începând cu 1 august: masca va rămâne obligatorie şi după 1 august. Structurile noastre aplică în continuare, în fiecare zi, sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară. Ne uităm cu îngrijorare la ce se întâmplă în alte state din Europa, ne uităm la măsurile pe care ei le-au luat. Noi suntem în etapa în care am relaxat parte din măsuri gradual, aşa cum le-am şi introdus.

Lucian Bode, despre noile masuri de relaxare
Lucian Bode, despre noile masuri de relaxare

De asemenea, se ia în calcul ca, începând tot cu 1 august, să fie permisă creşterea numărului participanţilor la evenimente private. Vom lua aceste măsuri aşa cum ne-am angajat, dar angajamentul acesta al nostru, al structurilor statului, trebuie să aibă un partener, cetăţenii, şi cetăţenii trebuie să respecte măsurile de protecţie sanitară. Cel mai important element din acest parteneriat este vaccinarea, a mai spus Lucian Bode.