Lovitura supremă pentru Lidl. Avocații companiei au fost puși în alertă maximă

Emanuela Pană 14.09.2021, 11:50
Lovitura supremă pentru Lidl. Avocații companiei au fost puși în alertă maximă

Industria modei este renumită pentru exploatare, de-a lungul anilor numeroase branduri fiind boicotate din cauza poziției pe care au adoptat-o vis-a-vis de forța de muncă. Companii precum Nike și Adidas au fost acuzate, de asemenea, de discriminare. O cu totul altă dimensiune ar putea fi dezvăluită, însă, acum de un proces al unei organizații pentru drepturile omului, iar în mijlocul scandalului se află lanțuri precum Lidl, Hugo Boss și C&A. De ce sunt acuzate companiile și ce s-ar putea întâmpla, afli în continuare.

Lovitura supremă pentru Lidl

Acuzații grave la adresa discounterului german, Lidl. Organizația pentru drepturile omului Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Omului (CEDO) a deschis un proces care ar putea pune într-o cu totul altă lumină anumiți comercianți germani de textile. Lanțuri precum Lidl, Hugo Boss și C&A sunt acuzate că „au ajutat și au încurajat crimele împotriva umanității sub formă de înrobire prin muncă forțată“.

Acuzațiile penale au fost depuse de CEDO la Procurorul General, un total de cinci corporații fiind implicate în proces. Conform CEDO, patru dintre comercianți (Lidl, Hugo Boss, Aldi și C&A) ar fi avut în ultimii ani relații directe sau indirecte de aprovizionare cu companiile textile din Xinjiang, pentru care există indicii referitoare la exploatarea forței de muncă.

Această regiune din China găzduiește numeroase minorități etnice, printre care și unguri. De ani de zile, aceste minorități sunt suprimate brutal de guvernul chinez, multe țări occidentale clasificând persecuția minorităților drept „genocid“, notează utopia.de.

În prezent, în Xinjiang, cel puțin un milion de oameni sunt deținuți în tabere de reeducare și forțați să lucreze prin programe organizate de stat. Printre altele, aceste programe obligă persoanele să facă muncă forțată în sectorul textil, care este puternic reprezentat în această regiune din China. O mare parte din bumbacul procesat la nivel mondial provine din Xinjiang, potrivit sursei citate.

Citește și: Magazinul Lidl care va fi dezafectat. Mii de clienți vor fi afectați de decizie

Avocații companiei, în alertă maximă

Acuzațiile aduse de CEDO împotriva lanțurilor precum Lidl, Hugo Boss, Aldi și C&A se mai referă, printre altele, și la faptul că cele patru companii ar promova direct sau indirect presupusa muncă forțată a minorității uighure sau că ar fi beneficiat de aceasta.

Potrivit CEDO, comercianții germani au raportat că au avut producție în Xinjiang până de curând sau cel puțin așa reiese din listele furnizorilor pe care le-au publicat. Prin urmare, companiile amintite ar trebui să fie conștiente de riscul utilizării lucrătorilor forțați.

Totuși, acest lucru este foarte dificil de demonstrat, iar potrivit SZ, încă nu se știe dacă Procuratura Federală va investiga acest caz și dacă chiar există o bază pentru o anchetă penală. Acuzațiile au fost respinse categoric de companiile trimise în judecată.

În ciuda respingerii acuzațiilor, s-a dovedit că retailerul german Lidl lucrează cu trei companii textile din sudul Xinjiangului, cel puțin două dintre acestea angajând foști deținuți din taberele de reeducare. Oficialii companiei au declarat, însă, că Lidl nu a mai lucrat cu cele două companii de „peste un an“, în timp ce cu cea de-a treia companie și-ar fi încheiat socotelile la sfârșitul lunii iunie.