Lovitura primită de români după ce centralele termice de apartament au fost interzise. Calculele arată clar!

Nicu Stan 14.01.2022, 13:40
Lovitura primită de români după ce centralele termice de apartament au fost interzise. Calculele arată clar!

Lovitura primită de români după ce centralele termice de apartament au fost interzise. Calculele arată clar! Este binecunoscut faptul că Ministerul Mediului vrea să interzică montarea centralelor de aparatament în blocurile nou construite. Astfel, dezvoltatorii imobiliari încep să se conformeze, numai că asta se va reflecta în prețul de vânzare al apartamentelor.

Interzicerea centralelor termice individuale duce la scumpirea apartamentelor. Anunțul dezvoltatorilor

Ministerul Mediului are în plan interzicerea centralelor de apartament în blocurile nou construite. Dezvoltatorii au început să ia măsuri în acest sens, de frică că or să rămână cu apartamentele nevândute. Astfel, au început să treacă la soluțiile alternative de încălzire, respectiv la încălzirea prin pardoseală sau centralele de bloc.

Propunerea ministerului Mediului are șanse mari să treacă, iar în acel moment noile contrucții nu vor mai avea voie să instaleze centrale individuale. Din nefericire pentru români, în această situație, schimbarea se va reflecta în prețul final al apartamentelor, care cu siguranță va fi mai mare.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, nu mai vrea centrale individuale in noile construcții
Tanczos Barna, ministrul Mediului, nu mai vrea centrale individuale in noile construcții

Anunțul ministrului Mediului

„Va fi analizată în luna ianuarie și vom propune coaliției de guvernare în luna ianuarie o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi. Interdicția nu o să apară de azi pe mâine, dar probabil se va întâmpla până la mijlocul anului. Dacă va fi proiect de lege va trebui să treacă de Parlament, dacă va fi ordonanță de urgență o să apară un pic mai devreme, dar nu se va interveni pentru centralele care sunt deja autorizate”, a spus ministrul mediului, Tanczos Barna.

Cu cât ar putea crește prețul apartamentelor

Președintele dezvoltatorului Gran Via România a anunțat că doar pe partea instalațiilor costurile cresc cu 15-20%, iar în prețul final al apartamentului, ponderea este de 5%.

„În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă.

Dezvoltatorii trec deja la centralele de bloc

Personal o consider o măsură bună, de altfel, noi acum am depus documentația în vederea obținerii autorizației de construire pentru proiectul de pe strada Fabrica de Gheața, unde am adoptat deja măsura cu centrala de bloc, la fel și la cea de-a doua fază din proiectul din Aviației.

La Constanța nu a mai fost posibil, pentru că aveam deja autorizațiile și ar fi însemnat schimbarea proiectului. Dar ce construim de acum încolo, construim cu centrală de bloc”, a declarat Antoanela Comșa, reprezentant Gran Via România și al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI), potrivit economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe