Lovitura primită de Alexandru Arșinel cu puțin înaintea decesului. Vestea proastă pe care i-a dat-o statul român

Mihnea Tălău 29.09.2022, 20:26
Lovitura primită de Alexandru Arșinel cu puțin înaintea decesului. Vestea proastă pe care i-a dat-o statul român

În acest an, cu doar câteva luni înainte de decesul său, cunoscutul și îndrăgitul actor Alexandru Arșinel a primit o lovitură dură din partea statului. Lui i-a fost retras certificatul de revoluționar, fiind obligat și să restituie toate sumele primite din 2015 până în prezent.

Actorului i-a fost retras certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989

Arșinel deținea certificatul de revoluționar, în urma căruia încasa de la stat 33.730 de lei pe an, mai exact circa 2.810 lei pe lună. De asemenea, celebrul actor era scutit și de impozitul pe casa în care locuiește.

După Revoluție, numeroși români au cerut statului certificate de revoluționari. Mai târziu, în 2015, Alexandru Arșinel a înaintat, de asemenea, o astfel de solicitare, care a fost acceptată.

În urmă cu ceva timp, Alexandru Arșinel preciza că a primit pe bună dreptate certificatul de revoluționar, deoarece a fost primul care a vorbit de la balconul Radio și că nu a văzut Revoluția la televizor, ci a fost prins în mijlocul evenimentelor.

Dosarul Revolutiei din 1989 se intoarce la Parchet

Ce preciza Secretariatul de Stat pentru Revoluționari

Numai că, mai apoi, Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a hotărât, în ședința din data de 18 mai 2022, să înceapă procedurile pentru a-i fi retras actorului, certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989.

Comisia care a luat această decizie spune că Alexandru Arșinel nu a avut un rol determinant la declanșarea sau victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

Mai mult, instanța a menționat faptul că Alexandru Arșinel nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12:10 a zile de 22 decembrie, conform textului de lege art.3 lit b din Legea nr. 341/2004 cu modificările și completările ulterioare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...