Lovitură pentru social-democrații germani și Olaf Scholz. Locul trei la alegerile dintr-un land important

Mihnea Tălău 09.05.2022, 16:38
Lovitură pentru social-democrații germani și Olaf Scholz. Locul trei la alegerile dintr-un land important

Social-democrații s-au clasat pe locul al treilea în alegerile din landul Schleswig Holstein, în urma Verzilor și a marelui câștigător al serii, partidul consevator CDU, înregistrând cel mai slab rezultat electoral în acest land de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

CDU și Verzii au surclasat partidul premierului Scholz

Conform proiecțiilor actuale, CDU a obținut peste 43% din voturi, față de 32% în 2017. Verzii, care se află în prezent într-o coaliție cu CDU și cu liberalii de la FDP, au obținut 18%, depășind social-democrații (SPD) cu 16%, în scădere cu 10% față de 2017, scrie Euroactiv.

Secretarul general al SPD, Kevin Kühnert, a subliniat că alegerile nu au fost un test de dispoziție pentru cancelarul Olaf Scholz. „Nu există niciun Olaf Scholz în această înfrângere”. Scholz este un cancelar care „conduce politica cu o mână fermă și prudență”, a spus Kühnert.

Cu toate acestea, potrivit unor sondaje recente, doar 23% dintre germani ar vota pentru SPD în cadrul unor alegeri federale, cu trei puncte procentuale în urma conservatorilor de la CDU.

Germania a blocat extinderea NATO către est în anii '90. Cum i-au convins pe ruși să accepte reunificarea

Scholz și SPD pierd teren, pe zi ce trece

Dacă înfrângerea din Schleswig Holstein stabilește o tendință negativă pentru SPD ar putea fi decisă pe 15 mai, când Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat stat german, se va prezenta la urne. Sondajele actuale sugerează o cursă cap la cap între CDU și SPD.

În comparație cu acum cinci ani, CDU și Verzii au înregistrat duminică câștiguri semnificative, în timp ce social-democrații – care au ocupat locul al doilea în 2017 cu 27,3% din voturi – au suferit pierderi grele.

Alegerile de stat au avut loc după câteva luni turbulente pentru Scholz, care a preluat funcția în decembrie în fruntea unui guvern de coaliție tripartid cu Verzii și Democrații Liberi. În ultimele săptămâni, Scholz s-a confruntat cu critici pentru abordarea sa față de războiul din Ucraina.

Votul de duminică a fost un punct luminos pentru CDU, care în toamna anului trecut a fost retrogradată în opoziție la nivel național pentru prima dată în 16 ani. A fost al doilea din cele trei scrutine de stat în decurs de două luni care vor da tonul politic al anului în Germania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...