Lovitură pentru Rusia. Joe Biden se întâlnește cu liderii Finlandei și Suediei pe tema extinderii NATO

Mihnea Tălău 19.05.2022, 14:34
Lovitură pentru Rusia. Joe Biden se întâlnește cu liderii Finlandei și Suediei pe tema extinderii NATO

Președintele SUA, Joe Biden, se întâlnește joi cu liderii Suediei și Finlandei, după ce aceste națiuni au renunțat la neutralitatea lor de lungă durată și au decis să se alăture alianței NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Cu câteva ore înainte de prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte, Biden va sta de vorbă cu premierul suedez Magdalena Andersson și cu președintele finlandez Sauli Niinistö la Casa Albă pentru a discuta despre cererile lor de aderare la NATO.

Suedia și Finlanda vor să se alăture NATO

„Acesta este un eveniment istoric, un moment de cotitură în securitatea europeană. Două națiuni cu o lungă tradiție de neutralitate se vor alătura celei mai puternice alianțe defensive din lume”, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit Reuters.

Biden a făcut din unirea Europei împotriva invaziei Rusiei în Ucraina o prioritate absolută. Turcia a ridicat semne de întrebare cu privire la includerea Finlandei și Suediei în alianță, cerând Suediei să oprească sprijinul pentru militanții kurzi pe care îi consideră un grup terorist și ca ambele să ridice interdicțiile privind anumite vânzări de arme către Turcia.

Sullivan a declarat miercuri reporterilor că oficialii americani sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi abordate. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe orice nou membru.

Inca o tara se opune aderarii Finlandei si Suediei la NATO

Biden încearcă să obțină aprobarea Congresului SUA pentru un nou ajutor pentru Ucraina

Întâlnirea lui Biden are loc în contextul în care acesta încearcă să obțină aprobarea Congresului SUA pentru un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a furniza arme și asistență umanitară până în septembrie.

Oficiali americani au declarat miercuri că Statele Unite au colectat informații care arată că unii oficiali ruși sunt conștienți de faptul că se comit abuzuri împotriva ucrainenilor din Mariupol.

„Unii oficiali ruși recunosc faptul că, în ciuda faptului că pretind că sunt „eliberatorii” orașului rusofon Mariupol, forțele rusești comit abuzuri grave în oraș, inclusiv bătăi și electrocutări ale oficialilor orașului și jafuri în case”, a declarat oficialul, citând informații declasificate.

Oficialii ruși se tem că aceste abuzuri „ar putea inspira și mai mult locuitorii din Mariupol să se opună ocupației rusești”, a spus oficialul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe