Lovitură pentru moştenitoarele lui Dinu Patriciu. Fiicele şi fostele soţii trebuie să plătească peste 140 de milioane de dolari către stat

Stan Filon 28.12.2021, 12:24
Lovitură pentru moştenitoarele lui Dinu Patriciu. Fiicele şi fostele soţii trebuie să plătească peste 140 de milioane de dolari către stat

Moștenitorii miliardarului Dinu Patriciu au primit o lovitură de proporție, cu o zi înaintea Crăciunului! Magistrații au decis că urmașii răposatului om de afaceri sunt buni de plată, așa că au decis ca fiicele și fostele soții ale omului de afaceri să achite prejudiciul enorm din dosarul Rompetrol.

Lovitură de Crăciun pentru moştenitoarele lui Dinu Patriciu

În pragul Crăciunului, moștenitorii lui Dinu Patriciu au primit o veste devastatoare, din partea mgistraților de la Curtea de Apel București. Aceștia au decis ca Ana și Maria Patriciu, fiicele fostului patron al companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, și fostele soții ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari și dobânda de peste 83 de milioane de dolari, în solidar cu compania Rompetrol.

„Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021”, a fost decizia instanței.

Lovitura pentru mostenitoarele lui Dinu Patriciu
Lovitura pentru mostenitoarele lui Dinu Patriciu

Moștenitoarele lui Dinu Patriciu, bune de plată

Dosarul este unul destul de vechi. În mai 2018, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză Statului, prin Ministerul de Finanțe, și le-a obligat pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soții, Dana Rodica Patriciu, și pe cele două fete, Ana și Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I. La Curtea de Apel Bucureşti însă, în iunie 2019, magistraţii au decis rejudecarea cazului.

Ministerul de Finanţe le-a acționat în instanță pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu în anul 2015, după ce instanţa a hotărât ca statul să se îndrepte separat, pe cale civilă, împotriva acestora. Magistrații au decis, atunci, că prejudiciul din acest dosar este de 85 de milioane de dolari.

În plus, urmașii lui Dinu Patriciu ar trebui să lătească și datoriile către creditori, după ce mai multe bănci au obţinut în instanţă executarea silită a lui Dinu Patriciu. Potrivit testamentului lăsat de Dinu Patriciu, fetele magnatului au primit 82,5% din totalul averii de 3,3 milarde de dolari, în timp ce soția sa a fost dezmoştenită. Decizia instanței a fost pronunțată pe 24 decembrie și nu este definitivă. Verdictul poate fi atacat cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...