Lovitură pentru Ludovic Orban. Ce se întâmplă cu starea de alertă în Parlament

Andrei Cezar 17.06.2020, 14:11

Lovitură pentru Ludovic Orban. Potrivit unor surse politice citate de publicația Capital, hotărârea de guvern care prelungește starea de alertă nu va fi votată în Parlament. Decizia a fost luată în birourile reunite ale Parlamentului, iar aleșii vor trimite, în schimb, o scrisoare pemierului prin care să-i atragă atenția că prelungirea trebuie încuviințată și votată în Parlament, nu doar trimisă sub formă de informare așa cum a procedat executivul.

Ludovic Orban, lovitură dură din Parlament

Planurile lui Ludovic Orban privind prelungirea stării de alertă au fost date peste cap. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri, că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă, transmite Agerpres.

Potrivit surselor mai sus citate, parlamentarii sunt deranjați de atitudinea premierului de a trimite actul normativ, privind prelungirea stării de urgență, ca pe o informare, deși, legal, hotărârea trebuie încuviințată  și votată în Parlament. Reprezentanții legislativului îl sfătuiesc pe Ludovic Orban ”să mai citească o dată legea”.

Marți, Guvernul a trimis la Parlament actul normativ pentru prelungirea stării de alertă,  ”spre informare” nu ”pentru încuviințare”. Astfel, Ludovic Orban încearcă ”fenteze” legislativul care ar fi putut să blocheze adoptarea stării de alertă pentru încă 30 de zile.

Deocamdată, însă, nu este clar dacă această metodă adoptată de Guvernul Orban va funcționa, iar votul în Parlament va fi evitat.

Lovitură pentru Ludovic Orban. Ce se întâmplă cu starea de alertă în Parlament
Lovitură pentru Ludovic Orban. Ce se întâmplă cu starea de alertă în Parlament

Senator PNL: ”Nu e necesar un demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă”

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a declarat că pentru prelungirea stării de alertă nu este obligatoriu acordul Parlamentului.

Plenul reunit de joi nu va include un punct referitor la prelungirea stării de alertă. PSD a modificat legea şi a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituţional, şi anume că Parlamentul încuviinţează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziţie expresă prevăzută de lege. Ca atare, în mod corect a făcut adresa, şi anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a şi publicat în Monitorul Oficial. Poziţia PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă”, a declarat miercuri pentru Agerpres Alina Gorghiu.

Urmăriți Impact.ro și pe