Lovitură pentru Kremlin. Bruxelles-ul prezintă un plan pentru a pune capăt dependenței de energia rusă

Mihnea Tălău 18.05.2022, 17:28
Lovitură pentru Kremlin. Bruxelles-ul prezintă un plan pentru a pune capăt dependenței de energia rusă

Comisia Europeană a prezentat miercuri planul său de 300 de miliarde de euro privind modul în care UE se poate debarasa de combustibilii fosili ruși „cu mult înainte de 2030″. Este vorba despre o consecință a invaziei Kremlinului în Ucraina, care a evidențiat riscurile politice și economice ale dependenței de petrolul și gazele rusești.

UE caută surse alternative de combustibili fosili

Răspunsul vizează căutarea imediată de surse alternative de combustibili fosili, stimulând în același timp energia verde și reducând consumul de energie – aceste din urmă obiective contribuind la ambiția pe termen lung a blocului de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050, scrie Politico.

Planul, denumit REPowerEU, este un pachet de documente, inclusiv acte juridice, recomandări, orientări și strategii, care completează o comunicare publicată în martie. Acesta se bazează pe patru piloni: economisirea energiei, înlocuirea gazului rusesc cu alți combustibili fosili, stimularea energiei verzi și finanțarea de noi infrastructuri, cum ar fi conductele și terminalele de gaz natural lichefiat.

„Astăzi ne ducem ambiția la un alt nivel pentru a ne asigura că vom fi independenți de combustibilii fosili ruși cât mai repede posibil.  REPowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, să accelerăm renunțarea treptată la combustibilii fosili și, cel mai important, să dăm startul investițiilor pe o nouă scară. Aceasta va fi încărcarea rapidă a Dealului nostru verde european”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

O renunțare rapidă la energia rusească ar putea lovi economiile blocului, astfel încât Comisia spune că țările membre pot prelungi temporar controlul prețurilor la energie pentru a proteja consumatorii și întreprinderile și, de asemenea, pot cumpăra în comun gaze naturale.

„În timp ce Rusia își continuă războiul neprovocat din Ucraina, trebuie să ne planificăm, de asemenea, pentru întreruperile în aprovizionarea cu gaze naturale și impactul acestora prin măsuri de solidaritate și posibile intervenții asupra prețurilor”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia. Celulă de criză la Varșovia

Se urmărește creșterea ponderei energiei verzi

Comisia dorește să ridice obiectivul privind ponderea energiei verzi în mixul energetic al UE la 45% până în 2030, față de obiectivul actual de 40%. Ea intenționează să facă acest lucru, de exemplu, prin simplificarea proceselor de autorizare pentru proiectele de energie regenerabilă – una dintre principalele provocări cu care se confruntă industria – și prin introducerea unei obligații legale de a instala panouri solare pe toate clădirile rezidențiale noi până în 2029.

În acest an, Bruxelles a declarat că blocul poate înlocui 60 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaz rusesc – anul trecut a importat 155 mld. mc. Acest lucru se va realiza prin cumpărarea de gaze de la alți furnizori, cum ar fi SUA, Egipt, Israel și țările din Golf, prin producerea mai mult biometan – obținut din gunoi de grajd, culturi și deșeuri animale – și prin faptul că centralele pe cărbune și cele nucleare vor funcționa mai mult timp.

Până în 2030, se speră că vor fi disponibile pe piață 35 de miliarde de metri cubi de biometan și 20 de milioane de tone de hidrogen, care vor putea fi utilizate și de UE.

De asemenea, Comisia dorește să crească obiectivul obligatoriu al blocului comunitar de economisire a energiei pentru 2030 de la 9% la 13% și să reducă cererea de petrol și gaze cu 5%, determinând populația să utilizeze mai puțină energie.

Simone Tagliapetra, senior fellow la centrul de reflecție Bruegel din Bruxelles, a declarat că, din septembrie 2021, țări precum Germania, Franța, Italia și Spania au cheltuit fiecare între 20 și 30 de miliarde de euro pentru a reduce în mod artificial facturile la gaze și electricitate, precum și prețurile la benzină și motorină.

„Vor trece în sfârșit guvernele de la subvențiile universale pentru energie, la măsuri specifice pentru gospodăriile sărace și pentru companiile mici și mijlocii vulnerabile, și vor avea curajul de a le cere tuturor celorlalți să consume mai puțină energie?”, a întrebat el.

Sursa de finanțare este Fondul de redresare și de reziliență al UE

Banii pentru REPowerEU vor proveni în mare parte din Fondul de redresare și de reziliență al UE, programul de redresare în caz de pandemie al blocului. Comisia a precizat că țările pot accesa cele 225 de miliarde de euro neutilizate din împrumuturile acordate în cadrul facilității. O sumă suplimentară de 20 de miliarde de euro sub formă de subvenții ar urma să provină din vânzarea a 250 de milioane de permise de emisie de CO2 în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. De asemenea, țările vor avea dreptul de a transfera până la 12,5% din fondurile politicii de coeziune și 7,5% din fondurile agricole către proiectele RePowerEU.

Țările membre ar trebui să își actualizeze programele de redresare pentru a adăuga un capitol privind renunțarea la energia rusească.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...