Lovitură pentru Ion Iliescu, la 91 de ani! Senatorii au anulat proiectul la care muncise timp de 17 de ani

Ana Anitoiu, Rădulescu Valentin 22.06.2021, 22:56
Lovitură pentru Ion Iliescu, la 91 de ani! Senatorii au anulat proiectul la care muncise timp de 17 de ani

Ion Iliescu a primit o lovitură, la vârsta de 91 de ani. Senatorii au anulat marți, în procedură de urgență, proiectul la care fostul președinte al României muncise timp de 17 ani. Ultima decizie în această privință îi va aparține Camerei Deputaților.

Ce lovitură a primit Ion Iliescu de la Senat

Mai exact, senatorii au votat pentru desființarea Institutului Revoluției Române, ce a fost condus de Ion Iliescu până în aprilie 2021. Fostul președinte al țării a demisionat după ce a fost depus proiectul de lege referitor la desființare.

”M-am apucat să scriu proiectul acesta de lege imediat ce Curtea Constituțională a admis cererea PSD-ului și a picat legea anterioară, pe care o votasem. Am decis să depunem, împreună cu colegii de la PNL, un nou proiect deoarece, din păcate pentru România, Ion Iliescu trăiește de pe urma sistemului ticăloșit pe care l-a creat. Am fost cu toții martori, acum câteva luni de zile, la încercarea patetică a Institutului de a se debarasa de Ion Iliescu: Institutul Revoluției Române nu-l mai recunoaște pe Ion Iliescu drept președinte. Nu e de ajuns. Institutul mistificării revoluției române trebuie să înceteze să mai funcționeze”, a declarat senatorul USR PLUS Cristi Berea, unul dintre inițiatorii proiectului.

Institutul Revoluţiei Române a fost înființat în baza unei legi din anul 2004, ca instituţie publică de interes naţional cu personalitate juridică. Obiectul de activitate este analizarea științifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor, în plan politic, economic şi social ale evenimentului din decembrie 1989, ”în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare”.

Lovitura pentru Ion Iliescu, la 91 de ani! Senatorii au anulat proiectul la care muncise timp de 17 de ani
Ion Iliescu

Alina Gorghiu, reacție după demisia lui Ion Iliescu

După ce Ion Iliescu a demisionat de la conducerea Institutului Revoluţiei Române, Alina Gorghiu a reacționat spunând că gestul fostului președinte este ”tardiv și cinic” față de persoanele care așteaptă de peste 30 de ani să afle adevărul despre evenimentul din decembrie 1989.

”Şi-a dat demisia de la Institutul Revoluţiei Române. O reacţie la propunerea legislativă pentru desfiinţarea acestui institut, pe care am iniţiat-o împreună cu Iulia Scântei, Alexandru Muraru, Andronache Gabriel şi Cupşa Ioan. Un gest tardiv şi cinic faţă de cei care aşteaptă de mai bine de 30 de ani adevărul despre evenimentele din decembrie 1989. Dar care demonstrează fără echivoc de ce Iliescu şi-a dorit IRRD. Ca să ascundă vinovaţii şi vinovăţiile pentru victimele de atunci. Dezagreabilă dezinvoltura cu care acest personaj pleacă dintr-o funcţie care i-a adus mulţi bani într-un interval lung de timp, fără a face mai nimic în afară de a populariza propriile lor interpetări asupra Revoluţiei Române din 1989, astfel încât să împiedice ancheta în Dosarul Revoluţiei.

Dacă adăugăm şi neregulile financiare constatate prin Rapoartele Curţii de Conturi este mai mult decât suficient pentru a înţelege că desfiinţarea IRRD este obligatorie. De aceea, am încredere că iniţiativa legislativă pentru desfiinţarea IRRD va merge pe repede înainte. Datorăm asta eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, a fost reacția Alinei Gorghiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...