Lovitură pentru administrația Biden. Un judecător districtual a decis „jos masca” în SUA

Mihnea Tălău 19.04.2022, 13:58
Lovitură pentru administrația Biden. Un judecător districtual a decis „jos masca” în SUA

Un judecător federal din Florida a anulat luni mandatul administrației Biden privind masca pentru avioane și alte metode de transport în comun, iar un oficial al administrației Biden a declarat că ordinul nu mai este în vigoare în timp ce hotărârea este revizuită.

Punerea în aplicare a mandatului a încălcat dreptul administrativ

Judecătorul districtual americană Kathryn Kimball Mizelle a declarat că mandatul a fost ilegal deoarece a depășit autoritatea statutară a Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor și deoarece punerea sa în aplicare a încălcat dreptul administrativ, scrie BBC.

„Agențiile analizează decizia și evaluează potențialii pași următori”, a declarat luni seară oficialul administrației Biden.

„Între timp, decizia de astăzi a instanței înseamnă că ordinul de mascare a Centrelor americane de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC) în transportul public nu este în vigoare în acest moment. Prin urmare, TSA nu va aplica directivele sale de securitate și amendamentul de urgență care impun utilizarea măștii în transportul public și în nodurile de transport în acest moment. CDC recomandă ca oamenii să continue să poarte măști în mediile de transport public în interior.”

Ce se intampla in Romania dupa ce oamenii au renuntat la masca de protectie in aer liber

Casa Alba consideră că este o decizie „dezamăgitoare”

Evoluțiile au adăugat o nouă confuzie la politicile de purtare a măștiii la nivel național, mai multe companii aeriene și autorități de călătorie anunțând rapid luni seara că măștile sunt acum opționale. Nu este clar dacă Departamentul de Justiție va solicita un ordin de suspendare a hotărârii și va depune un recurs.

Chiar săptămâna trecută, CDC a prelungit acest mandat privind masca până la 3 mai. Obligația de mascare se aplica avioanelor, trenurilor și altor forme de transport public.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni după-amiază că a fost o decizie „dezamăgitoare”, iar Departamentul de Justiție va lua orice decizie privind un răspuns juridic.

În urma hotărârii, Asociația însoțitorilor de bord a îndemnat la „calm și consecvență în aeroporturi și în avioane”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...