Lovitură mare pentru Rusia. Militarii ucraineni au distrus „Spărgătorul” lui Vladimir Putin, cel mai modern tanc al său

Beatrice Dumitru 07.05.2022, 16:15
Lovitură mare pentru Rusia. Militarii ucraineni au distrus „Spărgătorul” lui Vladimir Putin, cel mai modern tanc al său

Trupele ucrainene au provocat pierderi mari armatei ruse pe câmpul de luptă, după apropae două luni și jumătate de război. După mai mulți generali de top ruși uciși și distrugerea navei amiral a Moscovei din Marea Neagră, forțele Kievului au dat o altă lovitură, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Ce lovitură a dat armata Ucrainei

Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie, dar de atunci Moscova nu a reușit să-și îndeplinească niciun obiectiv importanta, trupele sale fiind nevoite să se retragă din jurul Kievului la sfârșitul lunii martie. De asemenea, ucrainenii au ucis mai mulți generali ruși și au distrus mândria Rusiei din Marea Neagră, crucișătorul Moskva.

Cel mai recent raport despre situaţia militară din Ucraina, publicat sâmbătă de Ministerul britanic al Apărării, arată că ucrainenii au reuşit să distrugă cel puţin un tanc T-90M, cunoscut şi sub numele de „Prorîv” („Spărgătorul”), cel mai modern şi performant aflat în dotarea trupelor ruse, notează The Telegraph.


Rusia a trimis 2.700 de tancuri în Ucraina

Acest tip de tanc a fost prezentat prima oară în 2016. Aproximativ 100 de tancuri T-90M se află în prezent operaționale în unitățile de elită ale Rusiei, unele dintre ele fiind implicate în războiul din Ucraina.

Primul lot de tancuri T-90M modernizate a fost livrat trupelor ruse în primăvara anului 2020. Tancul are un blindaj îmbunătăţit, superior celorlalte blindate aflate în dotarea armatei ruse, un nou model de tun, dar și sisteme moderne de navigare prin satelit. Tunul este capabil să tragă tipuri moderne de muniție, inclusiv o rachetă ghidată care poate distruge tancurile inamice la o distanță de până la cinci kilometri.

Moscova a trimis un total de 2.700 de tancuri pe frontul din Ucraina și a pierdut de la începutul războiului 625 și peste 2.000 de alte vehicule blindate, conform estimărilor independente ale site-ului Oryx. Experții militari pun pierderile pe seama armelor antitanc avansate pe care națiunile occidentale le-au furnizat Ucrainei și a modului defectuos în care Rusia și-a folosit tancurile.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...