Lovitură importantă pentru viitorii pensionari români. Cine și-a făcut planuri pentru pensionare, va fi nevoit să și le schimbe. Cel puțin o anumită parte a celor care vor să se retragă din activitate. Și asta, din cauză că, fără mare tam-tam, a intrat în vigoare legea care mărește vârsta de pensionare pentru o anumită categorie de salariați.
Aflați la un pas de pensionare, o mare parte dintre actualii angajați vor trebui să mai aștepte până să se retragă din activitate pentru atingerea limitei de vârstă. Și asta pentru că guvernul a aprobat legea ce prevede modificarea vârstei de pensionare în cazul femeilor, care, până acum, era de 61 de ani și 9 luni.
Astfel, persoanele de sex feminin, active din punct de vedere profesional, nu se vor mai putea pensiona la vârsta respectivă, ci la 62 de ani, începând din luna aceasta.
Creșterea va fi treptată în continuare, astfel încât și femeile vor fi ținute în câmpul muncii până la 65 de ani. Astfel, în anul 2030, vârsta de pensionare a acestora va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet pentru femei va fi de 32 de ani, de la 31 de ani și 11 luni, cât era în decembrie 2022.
Măsura face parte, de fapt, din planul guvernului de egalizare a vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, astfel încât aceștia să iasă la pensie la aceeași vârstă, adică 65 de ani, lucru ce sa va întâmpla în 2035.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Un număr de 4.787.920 pensionari era înregistrat în decembrie 2022 în România, conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice. Din numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.823.804 persoane, dintre care 2.200.689 femei,
În discuții a fost chiar mărirea acestei vârste până la 70 de ani pentru toți viitorii pensionari, bărbați și femei, dar executivul a precizat că este vorba doar de măsuri de încurajare a vieții active până la acea vârstă.
Potrivit unui document trimis anul trecut de guvernul României la Bruxelles pentru Planului Național de Redresare și Reziliență, acesta va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani în conformitate cu creșterea speranței de viață.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu detalii în acest sens. El a menționat că prevederea din PNRR este doar o recomandare și nu există o intenție de asumare a răspunderii Guvernului pentru schimbarea vârstei de pensionare.
„Este scris doar o precizare că încurajăm viața activă până la 70 de ani. (…) adică să fie stimulați cetățenii să lucreze până la 70 de ani. Asta să știți că nu este rău”, a comentat, la acel moment, Marius Budăi.