Lovitură imensă pentru Ludovic Orban. Ce au decis chiar acum judecătorii

Andrei Cezar 15.07.2020, 15:39

Lovitură dură pentru Guvernul Orban. Curtea Constituțională a României a respins sesizarea executivului asupra proiectului de lege care dubla alocațiile copiilor. CCR a hotărât că actul normativ votat de Parlament, care respinge Ordonanța de Guvern ce amâna majorarea alocațiilor până la 1 august, este constituțional. Astfel, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Lovitură imensă pentru Ludovic Orban

De îndată ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, alocațiile copiilor ar trebui dublate de la 150 de lei, la 300 de lei, potrivit Digi 24.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulatearată CCR într-un comunicat.

Amânarea intrării în vigoare a acestei legi mai poate fi făcută doar de președinte, care are la dispoziție procedura de retrimitere a ei în Parlament. Astfel se poate ajunge la data de 1 august, așa cum prevăzuseră guvernanții.

Lovitură imensă pentru Ludovic Orban. Ce au decis chiar acum judecătorii
Lovitură imensă pentru Ludovic Orban. Ce au decis chiar acum judecătorii

Ludovic Orban: ”Nu putem dubla alocațiile”

În repetate rânduri, deși legea era votată în Parlament, premierul Ludovic Orban a declarat că nu este posibilă dublarea alocațiilor de la 1 august, invocând impactul pe care l-ar avea această măsură asupra bugetului de stat.

”Vom căuta o soluție. nu ne putem permite dublarea alocațiilor, e a doua dublarea care e făcută după cea care a existat în martie, în dezbaterea legii bugetului din 2019. Sigur că vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un timing, un calendar de creștere a alocațiilor.”, a declarat la sfârșitul lunii iunie prim-ministrul la postrul Romania TV, potrivit Mediafax.

Nici majorarea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie, așa cum este prevăzut în lege, nu va fi posibilă potrivit premierului. Totuși, Ludovic Orban a declarat de mai multe ori că atât alocațiile cât și pensiile vor crește, însă nu a putut avansa un procent, afirmând că o estimare exactă va putea fi făcută după evaluarea stării economice a țării la 6 luni.

Urmăriți Impact.ro și pe